MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin Meclis açılışında DEM Parti sıralarına giderek tokalaşmasının ardından salı günkü grup toplantısında yaptığı “Uzattığım el, gelin Türkiye partisi olun, gelin teröre cephe alın temenni ve teklifidir” açıklamasının ardından kulisler hareketlendi. “Yeni bir açılım-çözüm süreci mi başlıyor?” sorusu tartışılırken DEM kulislerinde ise “Şartlar olgunlaşırsa müzakereye hazırız” yaklaşımı hakim.

Partisinin grup toplantısında konuşan MHP lideri Devlet Bahçeli, yeni yasama yılının ilk gününde TBMM Genel Kurulu’nda DEM Partililerin elini sıkmasıyla başlayan tartışmalara dair konuştu. Bahçeli, “Uzattığım el, gelin Türkiye partisi olun, gelin teröre cephe alın temenni ve teklifidir” dedi.

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları da partisinin grup toplantısının ardından, gazetecilerin sorularını yanıtlarken şunları söyledi:

“DEM Parti zaten bir Türkiye partisi. DEM Parti kendi içindeki temsiliyetler başta olmak üzere Türkiye’deki bütün halkların ve inançların temsil edildiği, var olduğu bir parti ve biz Türkiye’nin genel anlamda doğusundan batısına, kuzeyinden güneyine kadar barış ve huzur içinde olması için mücadele eden bir siyasi partiyiz.”

Sözcü yazarı Aytunç Erkin gelişmelerin ardından DEM Parti kulislerinde neler konuşulduğunu aktardı:

"Partilerle hep diyalog içinde olduk"

Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Kılıç, basın toplantısında konuştu: Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Kılıç, basın toplantısında konuştu:

“İklimin oluşması, gelecekle ilgili olumlu adımlar atılacaksa biz de önemseriz. Bu adımı önemsiyoruz. Ancak bu adımdan sonra ne olacak? Gerçekten yeni anayasa bütün Türkiye halklarını kucaklayacak mı? Yol temizliği olacak mı? Burada adımlar atılacaksa tabii ki önemseriz. Günün ruhuna uygun adım atılıyorsa bu da onların sorunu. Parlamentodaki siyasi partilerle hep diyalog içinde olduk. Bu kutuplaşma uzun zamandır var. Bunun mimarı da Cumhur İttifakı’dır. Kendilerinden olmayan herkesi hainlikle, teröristlikle suçlayan bir süreçten geliyoruz. Şimdi günahlarını görüp yeniden bu topraklarda ‘Ortadoğu kan gölüne dönüştü buradan birlik oluşturabilir miyiz?’ deniyorsa bundan mutluluk duyarız. Olması gereken de bu.”

"Herkesi kucaklayacaksa dikkate değer"

 “Bahçeli’nin gruptaki konuşması ve el sıkışma öncesinde bir görüşme oldu mu?” sorusuna DEM Partililer “uzun zamandır bir görüşme olmadığı” yanıtını verirken şunları kaydetti:

“El sıkışmadan sonra grupta yapılan konuşmalar da çok önemli. Yeni bir anayasa yeni bir toplumsal sözleşmeden bahsediyoruz. Herkesi kucaklayacaksa dikkate değer. Her türlü mücadelede varız ama müzakerede de hazır olduğumuzu söylüyoruz.”

"Öcalan sürece dahil edilmeli"

DEM’lilerin üzerinde durduğu konu ise Öcalan:

“Öcalan’a uzun süredir tecrit politikası uygulanıyor. Bu sürece dahil edilmesi önemli. Türkiye’nin yararına budur. Bu adımlar atılırsa çok şey değişir. Yargı paketi var, içeride binlerce tutuklu var. Hastalar, yaşlılar var. Bunlarla ilgili adım atılmalıdır. Uzlaşı hukukunun altını çiziyoruz.”

Yeni bir çözüm-açılım süreci mi?

Gelişmeler için “Yeni bir çözüm açılım süreci denilir mi?” sorusuna DEM’lilerin yanıtı da şöyle oldu:

“Bilmiyoruz. Bakıp göreceğiz. Cümleleri cımbızla seçerek konuşuyorum. Ne yapılması gerekiyor? Süreci izledikten sonra yol haritası belirlenir. Parlamentoda 600 vekille uzlaşı olabilir. Siyaset sorunları çözme sanatıysa uzlaşı iklimi oluşturulabilir. Parti içerisinde farklı tartışmalar olacak farklı sesler olacak. Bu işin bedelini ödeyen herkesin talebi, içeride uzlaşı önemli. Herkes bu kan deryasından kurtulmak istiyor."

Editör: Ziya Burak Erol