İzmir Kemeraltı’ndaki UNESCO Programında yer alan Sinyora ve Algazi Sinagoglarının kapısı kırmızı boyalarla tahrip edildi. Kapıya ayrıca ‘560’ sayısının da yazılması dikkat çekti.

Egeli Gazete’de yer alan habere göre; Saldırı İzmir’deki Yahudi cemaatinin yanı sıra turizm ve kültür camiasından da korkuya neden oldu. Saldırıyı yapanların polis ekiplerince yakalandığı belirtildi.

Mersin Valisi Pehlivan, kız öğrencinin cinsel saldırıya uğradığı iddiasını yalanladı Mersin Valisi Pehlivan, kız öğrencinin cinsel saldırıya uğradığı iddiasını yalanladı

"Cemaatimizde korkuya neden oldu"

İzmir Yahudi Kültür Mirası Projesi Koordinatörü Nesim Bencoya, İsrail’i protesto için Sinyora Sinagogu’niun hedef alındığını tahmin ettiklerini belirterek, “Kırmızı boyayla işaretlemişler. Bize siz katilsiniz? Siz Yahudisiniz’ mesajı veriliyor. Biz böyle algılıyoruz. Bu bir antisemitist saldırıdır. Cemaatimizde korkuya neden oldu” dedi.

Yerel yönetimlere çağrı 

Bu tür olayların aynı zaman kültürel mirası da hedef aldığını hatırlatan Bencoya şunları söyledi: “Sinyora Sinagogu UNESCO Programında yer alan tescilli bir yapı. Bunun İzmir’in kültürel ve ekonomik yapısına maliyeti büyük olur. Cahilce yapılmış bir hareket. İsrail’in yaptıklarından her defasında sivil Yahudi vatandaşları sorumlu tutuyorlar. Bu tür davranışların modern dünyada olmaması gerekir. Yerel yönetimlerin ses çıkarması gerekir.” 

Editör: Ahmet Çağatay Bayraktar