Haber Merkezi - Anayasa Mahkemesi (AYM), gazeteciler ve basın meslek örgütleri tarafından "sansür yasası" adlandırılan düzenlemeyle ilgili “Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçuna hapis cezası getiren maddenin iptali için CHP’nin yaptığı başvuruyu bugün esastan görüştü.

AYM'den karar çıktı

Anayasa Mahkemsi'nde bugün görüşülen "sansür yasası"nın 29. maddesinin iptal istemi hakkında karar çıktı. AYM'nin kararına göre, ‘halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma’ suçuna hapis öngören dezenformasyon yasasının iptali talebini reddetti.

29. madde ne diyor?

AKP ve MHP’nin hazırladığı ‘dezenformasyonla mücadele yasası’ adı verilen ama gazetecilik meslek örgütlerinin ‘sansür yasası’ olarak adlandırdığı kanun geçtiğimiz yıl Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmişti. CHP, bunun 29’uncu maddesinin iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurmuştu.

40 maddeli yasa teklifi 14 Ekim’de Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilmişti. 

Yasanın gazeteciler, meslek örgütleri ve uzmanlar tarafaından ‘sansür olarak yorumlanmasında 29’uncu temel etşkil ediyor. 29’uncu maddede şu ifadeler yer alıyor: 

Sırf halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle, ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılacak.

“Sansüre ve tutuklamalara karşı basın nöbeti"

Erdoğan'dan 'Gaziler Günü' mesajı Erdoğan'dan 'Gaziler Günü' mesajı

Basın Konseyi, ÇGD, Gazeteciler Cemiyeti, İzmir Gazetecilet Cemiyeti, TGS, Haber Sen’den oluşan basın meslek örgütleri de gazetecilerin keyfi olarak suçlanmasına, tutuklanmasına neden olan söz konusu maddenin iptali için AYM’nin karşısındaki alanda bugün “Sansüre ve tutuklamalara karşı basın nöbeti" başlattı.

Nöbete katılan meslek örgütlerinin temsilcileri ve katılımcılar serbest kürsüde görüşlerini dile getirdi. Basın nöbetine geçtiğimiz hafta yasa kapsamında tutuklanan ve bir hafta olmadan tahliye edilen gazeteci Tolga Şardan ile CHP'nin yeni Genel Başkanı Özgür Özel ve bazı CHP'li milletvekilleri de katılım gösterdi. 

Editör: Erva Gün