Haber Merkezi - Ekim 2022’de, Türk Ceza Yasası’na eklenen 217/A maddesiyle “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçu düzenlendi. 

“Sırf halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle, ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimseye bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası” öngören madde, basın meslek örgütleri tarafından “sansür yasası” olarak nitelendirildi. 

AYM'nin “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçuyla hapis cezası getiren madde için yapılan iptal başvurusu bugün görüşülecek. Gazeteciler ve basın meslek örgütleri, geçen hafta 3 gazeteci hakkında soruşturma açılmasına karşı AYM önünde basın nöbeti düzenliyor.

Gazeteci Tolga Şardan da basın nöbetine katıldı

Geçtiğimiz hafta “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçuyla hapis cezası alan gazeteci Tolga Şardan, 6 Kasım'da tahliye edilmişti. 

“Gazeteciliğin Dönüşümü ve Arayışlar” başlıklı medya konferansı Ankara'da başladı “Gazeteciliğin Dönüşümü ve Arayışlar” başlıklı medya konferansı Ankara'da başladı

Şardan, bugünkü basın nöbetine katılarak açıklamlarda bulundu. Şardan'ın açıklamasından öne çıkanlar şöyle:

Bugün AYM 217/A maddesiyle “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçuyla ilgili iptal davasını görüşecek. Ben yüce mahkemenin sağduyulu bir karar vereceğini düşünüyorum. Bu vereceği sağduyulu karar sadece mesleğimiz açısındna değil toplumun ve ülkenin genel beklentisi açısından da bence çok önemli.

Toplumun biraz daha rahatlamaya ihtiyacı var. İnsanların doğru bilgiye, doğru habere ihtiyacı var. Dolayısıyla gazetecilerin önünü kısıtlamak yerine altını çizerek özellikle söylüyorum gazetecilik yapan gazetecilerin önünün açılması gerektiğini düşünüyorum. 

Sadece ben değil, benimle aynı gün gözaltına alınıp serbest bırakılan gazeteci arkadaşlarımız da var. Bu yasanın sahada çalışan gazetecileri de kapsadığını görüyoruz. Dolayısıyla bunun bir an önce netliğe kavuşması gerekiyor. 

Özgür Özel de destek verdi

Anayasa Mahkemesi önündeki eylemine destek veren CHP'nin yeni Genel Başkanı Özgür Özel, "AYM'deki yargıçların kim tarafından atandığına bakılmaksızın, onların vicdanlarıyla karar vereceğine inanıyorum. Hepimiz biliyoruz ki bu bir sansür yasasıdır. Gazeteci Tolga Şardan bu yasa nedeniyle tutuklandı. AYM adım atmazsa Tolga Şardan'a yapılan diğer gazetecilere de yapılır" açıklamasında bulundu. 

IMG_1502

Editör: Erva Gün