Ekonomist Prof. Dr. Mustafa Durmuş çalışan verimliliğinin artmasına rağmen ücretlerin sabit kaldığını belirttiği yazısında bu durumun arkasında sendikal mücadelenin ve sınıf bilincinin eksik olduğunu işaret etti. OECD'nin 2022 tarihli  çalışılan saat başı üretilen hâsıla miktarı biçimindeki işgücü verimliliğine ilişkin istatistiklerine yer veren Durmuş Türkiye'deki işgücü verimliliğinin OECD’nin birçok ülkesinden daha yüksek durumda olduğunun altını çizdi. 

Bu durumun kaynağını "İşçi ücretlerinin düşüklüğünün bir nedeni kuşkusuz işçilere verilen ücretlerin (ödenmiş emek) çok düşük olması ve diğer bir nedeni yüksek enflasyon. Bu durum aslında kapitalist sistemin işleyiş biçiminin bir sonucu" sözleriyle özetleyen Durmuş T24'teki yazısında şu ifadelere yer verdi: 

"Asgari ücretlilerin toplam ücretliler içindeki oranının yüzde 40’ı aştığı Türkiye işçi sınıfı nasıl OECD’nin en düşük 5’inci asgari ücretini alıyor? Bırakın yoksulluk sınırını, açlık sınırının dahi altında ücretler karşılığında çalışmaya razı oluyor?

Bunda sermaye yanlısı sağcı otoriter rejimin ve bu rejim altında işçilerin örgütlenme ve eylem hak ve özgürlüklerinin yok edilmesinin ve yüksek orandaki işsizliğin olduğu kadar, işçi sınıfının bilinçlenmesini önleyen; korku, patronlara biat etmeyi öğütleyen ideolojiler ve inançların etkili olduğu ileri sürülebilir.

Bu tespitler doğru ancak bunlardan biri diğerlerine göre daha önemli ve acilen üzerine gidilmesi gerekiyor."

Koçfinans'ta üst düzey atama Koçfinans'ta üst düzey atama

Çözüm örgütlü mücadele

"Kısaca söylersek, sadece işgücü verimliliğinin yüksek olması reel ücret düzeyinin otomatik olarak yükselmesini sağlayamıyor. Yükselen reel ücretlerse korunamıyor. Reel ücret artışlarını sağlayan asıl faktör işçi sınıfının örgütlülüğü ve ekonomik ve demokratik hakları için mücadele gücü ve kararlılığıdır.

Türkiye işçi sınıfının ihtiyacı olan tam da budur aslında: Örgütlü ve birlikte mücadele. Yüksek enflasyon gerçeğini, TÜİK’in enflasyonu düşük göstermek için yaptığı manipülasyonları iktidarın yüzüne vurmak, onları halka şikâyet etmek ücret artışı sağlamak ya da yaşanabilir bir ücret düzeyine sahip olmak için yeterli olmuyor, olmayacak."

Yazının tamamını okumak için tıklayın.

Editör: Ahmet Çağatay Bayraktar