Güncel

"Araştırmacı Gazetecilik Eğitim Kampı" sertifika töreni düzenlendi

Gazeteciler Cemiyeti tarafından yürütülen "Araştırmacı Gazetecilik Eğitim Kampı", dördüncü gününde devam etti. Günün ilk oturumunda İletişimci Özgür Kurtuluş ile Yapay Zeka’nın gazetecilikte kullanımı konuşulurken, ikinci oturumda Gazeteci Tolga Şardan, polis/adliye muhabirliği deneyimlerini ve araştırmacı gazeteciliğe geçişi anlattı. Eğitimin ardından genç gazetecilere katılım sertifikaları takdim edildi.

Abone Ol

Erva Gün

Avrupa Birliği desteğiyle Gazeteciler Cemiyeti’nce düzenlenen Araştırmacı Gazetecilik Eğitim Kampı, "Batı Balkanlar ve Türkiye’de Haberciliğin Niteliğinin ve Bağımsız Gazeteciliğin Güçlendirilmesi Projesi 2" dördüncü gününde devam etti. 

Eğitim kampının ilk oturumunda, yazar ve iletişim uzmanı Özgür Kurtuluş’un katılımıyla “Yapay Zeka’nın gazetecilikte kullanımı; avantaj ve dezavantajları” tartışıldı. Kurtuluş, üretken yapay zeka uygulamalarının gazetecilikte kullanımı, yarattığı fırsatlar ve tehditleri genç katılımcılara anlatarak metin/video özetleme, görsel üretimi, deepfake, chatGPT’nın kullanımına dair bilgi verdi.

“Üretken Yapay Zeka Nedir?” sorusu üzerine yoğunlaşan Kurtuluş, temel meselenin bir makinenin insan dilini anlayabilmesi olduğunu belirtti.  Kurtuluş, gazetecilerin ve akademisyenlerin, yapay zekayı kullanırken bu teknolojinin ne olduğunu çok iyi bilmeleri gerektiğini vurguladı. Bir teknolojiyi anlamak için nasıl çalıştığını, içeriğinde neler olduğunu ve bize ne sunduğunu bilinmesi gerektiğini dile getiren Kurtuluş, “Sosyal medya teknolojisinin ilk dönemlerinde kimse bunun nasıl ve kimler tarafından kullanıldığını tanımadan direkt içine girmiş olduk” ifadelerini kullandı.

Kampın öğleden sonra gerçekleşen ikinci oturumuna katılan gazeteci Tolga Şardan, polis/adliye muhabirliği deneyimini ve Araştırmacı Gazeteciliğe geçişi anlattı. Şardan, hazırladığı bir araştırma dosyasından hareketle deneyim aktarımı; haber odağı, bilgi/belgeye erişim, haber kaynağıyla kurulan ilişki, fikri takip ve haber yazım aşamalarını genç katılımcılarla paylaştı.

Şardan, günümüzde gazetecilik ve haberciliğin çok farklı bir formasyona dönüştüğünü belirterek "Küreselleşme nedeniyle medyanın oluşumuna ve dönüşümüne şahit olduğumuz bir dönemdeyiz. ‘Medya hadisesi’ denilen bir olayla karşı karşıyayız. Medya çok geniş bir şemsiye ama kamuoyunu ilgilendiren olaylar gazetecilerden çıkıyor" dedi. 

Oturumların sonlanmasıyla beraber Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yardımcıları Yusuf Kanlı ve Ayhan Aydemir, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Başkanı Gökhan Durmuş ve Gazeteci Tolga Şardan, genç katılımcılara sertifikalarını dağıttı.

TGS Başkanı Gökhan Durmuş, katılımcılara başarılarak dileyerek, gazeteciliğin uzun bir yol olduğunu ve yıllar geçtikçe keyif alınabilecek bir meslek olduğunu belirtti. Durmuş, "Başlangıçta etik ilkelere dikkat ederek bu yola çıkarsanız sonuna geldiğinizde siz mutlu olmuş olursunuz" şeklinde konuştu.