Haber Merkezi - Çanakkale’nin Yenice İlçesi Armutçuk köyü yakınlarında işletilen kurşun çinko madeni kapasitesini on kat arttırmak için ÇED sürecine başladı. Başvuru sürecinde olan işletmeci firma "bölgede tescilli kültür varlığı yok" gerekçesini öne sürüyor.
Evrensel'den Özer Akdemir'in haberine göre Çanakkale’nin Yenice İlçesi Armutçuk köyü yakınlarında işletilen kurşun çinko madeni kapasitesini on kat arttırmak için ÇED sürecine başladı. Kaletepe antik yerleşiminin bulunduğu bölgede 2008 yılında ÇED gerekli değildir kararıyla faaliyete başlayan Oreks kurşun çinko işletmesi on kat kapasite artışının yanı sıra bölgede bir de zenginleştirme tesisi kurmak için harekete geçti. Şirketin hazırladığı ÇED dosyasında “bölgede herhangi bir tescilli kültür varlığı yok” ifadesi yer aldı.
Yılda 10 kat artış hedefleniyor
2008 yılından beri üretimine devam eden işletmede mevcut bulunan galeri sayılarının artırılarak üretim kapasitesinin 40.000 ton/yıl’dan 400.000 ton/yıl’a çıkarılması planlanıyor. Yeni ÇED raporunda işletmedeki cevherin zenginleştirilmesi için 490.000 ton/yıl kapasiteli Zenginleştirme Tesisinin (90.000 ton/yıl Oreks Madencilik Ltd. Şti.’ye ait diğer ocaklardan temin edilecek) yanı sıra cevher üretiminden oluşacak maden atıklarının depolanması için 1.950.000 m3 atık depolama kapasitesine sahip Maden Atığı Depolama Tesisi kurulması planlanıyor.
Madenin çevresinde Kocaçay ve Gönen Bararjı bulunurken, maden kaynaklı kirliliğin bu iki su kaynağını tehdit etmesinden endişe ediliyor. anakkale Valiliğinin desteği ile çıkarılan Çanakkale Kültür Varlıkları Envanteri kitabına göre henüz tescili yapılmamış olsa da bölgede Kaletepe ya da Akpınar adı ile geçen antik buluntular ve iki ayrı antik maden ocağı girişi olduğu bilgisine bulunuyor.