Kültür-Sanat

Fransız Kültür Merkezi'nde "Cumhuriyet Ankarası" belgesel gösterimi yapıldı

Cumhuriyet'in 100. yılı kutlamaları kapsamında Fransız Kültür Merkezi'nde 'Cumhuriyet Ankarası'nı anlatan belgesel gösterimi yapıldı.

Abone Ol

Haber: Abdullah Cenkciler

Cumhuriyet'in 100. yılı kutlamaları kapsamında Fransız Kültür Merkezi'nde 'Cumhuriyet Ankarası'nı anlatan belgesel gösterimi yapıldı. Belgesel, Ankara Kent Konseyi projesi kapsamında, Fransız Kültür Merkezi, Fransız Ulusal Bilim ve Araştırma Enstitüsü, Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Fransız Anadolu Araştırma Enstitüsünün işbirliğiyle hazırlandı.

Proje; Astana, Ankara, Moskova, Abu Dhabi, Kahire ve Tahran'ın sembolik ve siyasi üretimi üzerine yoğunlaşırken, 6 başkentten araştırmacıları da bir araya getiriyor.

Belgeselin oluşturulması sırasında maddi - manevi büyük emek veren ve halen Spacepol proje koordinatörü olan Sosyolog Gülçin Erdi söyleşi sırasında şunları söyledi:

"Cumhuriyet Ankarası belgeselini yapma fikri uluslararası bir araştırma projesi olan Spacepol kapsamında ortaya çıktı. Biz Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsü (IFEA) ekibi olarak Ankara'da alan çalışmasındayken Ankara Fransız Kültür Merkezi'yle iş birliği olanağı bulduk. Ankara'nın 100. yılı anısına ortaklaşa neler yapabiliriz diye düşünürken film ve fotoğraf sergisi ortaya çıktı. İki proje de Ankara Fransız Kültür Merkezi (IFT) ve Fransız Anadolu Araştırmalar Merkezi (IFEA) İstanbul'un katkılarıyla hayata geçirildi. Fotoğraf sergimiz halen Fransız Kültür Merkezi'nin İstanbul Sancak'taki binasında gezilebilir."

Daha sonra başka Ankaralıların da hikayelerine dokunmaya karar verdiklerini vurgulayan Erdi, "Tüm bu hikayeleri dinlerken Ankara'nin kentsel değişim ve dönüşümüne, ayrıca bazı sorunlarına da dikkat çekmeye karar verdik. Bu kapsamda, Ankara Kent Konseyi bizim için kolaylaştırıcılık rolünü üstlendi ve Ankara Büyükşehir Belediyesi de çalışmalarımıza büyük destek verdi" dedi.

Filmi çekerken yaşanan tek zorluğun bazı yerlerde çekim yapmak konusunda olduğunu belirten Erdi, "Örneğin Atatürk Orman Çiftliği'nde  çekime kesinlikle izin verilmedi. Onun haricinde tanıştığımız, konuştuğumuz herkes, polis memurları da dahil olmak üzere bize çok yardımsever ve cana yakın davrandılar. Sonuçta  bu eser ortaya çıktı. Diğer yandan özellikle son 20 yıl içinde çarpık kentleşme, kentsel dönüşüm, yerinden etmeler, Atatürk Orman Çiftliği'nin siyasete alet edilerek halkın isifadesine kapatılması gibi soru ve sorunların da daha sonraları ve uygun zamanda tartışılmasının daha iyi olacağını düşündük" diyerek sözlerini tamamladı.