Haber Merkezi - Türkiye’nin ilk astronotu olan ve uzaya giderek bu unvanın sahibi olan Alper Gezeravcı, uzay görevini tamamladı. Gezeravcı ve gemiden bulunan 3 mürettebatın, yarın Türkiye saatiyle 14.00’te Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan ayrılacağı düşünülüyor. Dünya’ya dönüş yolculuğu öncesinde Ax-3 ekibi için veda töreni gerçekleşti. Gezeravcı, veda töreninde yaptığı konuşmada, "Gurur duyduğumuz tarihimizin devamı niteliğinde adım attığımız yeni Türkiye Yüzyılı'nda icra ettiğimiz Türkiye'nin insanlı ilk uzay görevini gerçekleştirmiş olmaktan büyük onur ve mutluluk duyuyorum. Bu bir hikayenin başlangıç noktasıydı, bir yere varış noktası değil. Bundan sonraki yolumuz tüm milletimize hayırlı uğurlu olsun" dedi.

Alper Gezeravcı, 14 günlük uzay görevi sırasında 13 deney gerçekleştirdi. Gezeravcı sosyal medya mesajında, “Uzayda yaptığım deneyler, Dünya’nın sınırsız güzelliklerini anlamamıza yardımcı oluyor. Attığımız her bir adım Dünyamızın geleceği için” dedi. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır da, uzay görevinin tamamlanmasıyla ilgili olarak, “Artık bizim de istasyonda adımız, uzayda izimiz var.” mesajını paylaştı.

Alper Gezeravcı-3

Bakan Yerlikaya: Ülke genelinde 35 bin terör operasyonu düzenlendi Bakan Yerlikaya: Ülke genelinde 35 bin terör operasyonu düzenlendi

Gezeravcı ve beraberindeki 3 astronot, Uzay istasyonuna kenetli halde 14 gündür kendilerini bekleyen Dragon kapsülüne geçecek. Gezeravcı ve ekibinin yarın Türkiye saatiyle 14.00'te ISS’den ayrılacakları düşünülüyor. Dünyaya dönüş yolculuğu ise 12 saat sürecek. Kapıların kapatılmasının ardından, uzay istasyonundan ayrılacak kapsül daha sonra kontrollü olarak yavaşlayıp dönüşe geçecek. Atmosfere girişi sırasında saatte 27 bin kilometre hızla ilerleyecek.

Editör: Haber Merkezi