Dünya

ABD Başkanı Joe Biden'dan "Ben siyonistim" açıklaması

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail olmasaydı hiçbir Yahudi'nin güvende olmayacağını ileri sürerek, "Siyonist olmanız için Yahudi olmanıza gerek yok. Ben bir siyonistim, İsrail olmasaydı, dünyada tek bir Yahudi bile güvende olmazdı" dedi.

Abone Ol

Haber Merkezi - ABD Başkanı Joe Biden, İsrail saldırıları altındaki Gazze Şeridi'ndeki ateşkes görüşmelerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Bir televizyon kanalında yayınlanan "Late Night With Seth Meyers" programına katılan Biden, ateşkes hakkındaki soruyu, "Önümüzde bir yol var fakat bu zor bir yol" diye yanıtladı. 

Öte yandan, rehinelerin serbest bırakılması gerektiğini vurgulayan Biden, tamamının çıkarılması amacıyla İsrail tarafıyla "ramazan ayı boyunca eylemlerini durduracakları" konusunda mutabık kaldıklarını kaydetti.

İsrail'in kendileri ve Filistinliler için barışa sahip olma fırsatını değerlendirmesi gerektiğine dikkat çeken Biden, şöyle dedi:

"Siyonist olmanız için Yahudi olmanıza gerek yok. Ben bir siyonistim, İsrail olmasaydı, dünyada tek bir Yahudi bile güvende olmazdı."

Ayrıca, Biden, geçici ateşkesin sağlanması durumunda farklı bir yönde ilerlenebileceğini de ekleyerek, böyle bir durumda İsrail'in güvenliğini ve Filistinlilerin bağımsızlığını garanti altına alacak iki devletli çözüme ulaşılabileceğini savundu.

Son olarak, New York'a yaptığı ziyarette basın mensuplarının 'Gazze'de ateşkesin ne zaman sağlanacağına' ilişkin sorusuna Biden, "Umuyorum bu hafta sonuna kadar. Ulusal güvenlik danışmanım çok yakın olduğumuzu söyledi ama daha tamamlamadık. Umuyorum ki gelecek pazartesiye kadar (Gazze'de) ateşkes sağlanacaktır" cevabını vermişti.