Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali’nin çok yönlü yapısının önemli etkinliği Uluslararası Akademik Program 22-29 Kasım tarihleri arasında arasında İstanbul Bilgi Üniversitesi Santral İstanbul Kampüsü’nde ücretsiz olarak düzenlenecek.

Akademik Program bu yıl herkes için adaletin sağlanması bakımından büyük önem taşıyan "Adil Yargılanma Hakkı" teması ile düzenlenecek. Adil yargılanma hakkı farklı alan ve disiplinlerden uzmanların katılacağı 20 farklı oturumda 8 gün boyunca tartışılacak.

Oturumlarda Adil Yargılanma Hakkı, anayasa temelleri ve usulleri bakımından ele alınacak, her gün de farklı açılardan tartışmaya açılacak. Uluslararası standartlar bakımından adil yargılanma hakkı nasıl olmalı, daha iyi bir yargı mümkün mü, yargıçlar için yapay zekâ asistanları hayal mi hakikat mi gibi soruların cevaplarının konuşulacağı programda dijitalleşmenin, basının haber verme ve alma hakkının adil yargılanma etkileri de mercek altına alınacak.

Tüketim çılgınlığına fotoğraflı farkındalık Tüketim çılgınlığına fotoğraflı farkındalık

Güney Kore, Amerika, Polonya, İran ve Hırvatistan’dan farklı örneklerle adil yargılanma hakkının başka coğrafyalarda geldiği noktanın da konuşulacağı program kapsamında bir de Filistin Paneli düzenlenecek.

Hukukçu ve sinemacılar panellerde bir araya gelecek

USCFF bu yıl bir yenilik yaptı ve VisionIST bölümünü dünya ve ülke gündemini yakından ilgilendiren filmlerden yola çıkan başlıklar altında sinemacılar, hukukçular ve farklı alanlardan uzmanların izleyicilerle buluştuğu bir özgür ve eleştirel düşünme, bilgi edinme, diyalog kurma ve yapıcı tartışma platformuna dönüştürdü.

İzleyicilerin birçok alanda farklı bakış açıları kazanmalarını hedefleyen etkinlikler 23-25 Kasım tarihleri arasında Beyoğlu Sineması’nda ücretsiz olarak izlenebilecek.

Sinemada Kadın Özgürleşmesi başlıklı panel, festivalde gösterilen Boşluktaki Bedenler, Hayallerin Eşiği, Çalınan Gezegenim, Kara Kutu Günlükleri ve Memeli filmlerinden ilham alınarak düzenlenecek. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sosyoloji Bölümü öğretim üyesi, film eleştirmeni, yazar Umut Tümay Arslan’ın moderatörlüğünde psikiyatr, yazar, psikoterapist Arzu Erkan, feminist, aktivist ve avukat Hülya Gülbahar ile senarist, yönetmen, kurgucu, görüntü yönetmeni Senem Tüzen 23 Kasım’da saat 15.00’da tüm katılımcılara açık olarak bir araya gelecek.

Medya, sinema ve hukuk ilişkisini özgürlük kavramı çerçevesinde irdeleyen 4. Kuvvet Direniyor başlıklı panel ise 25 Kasım’da saat 15.00’da gerçekleşecek.

Panele gazeteci-yazar ve senarist Zehra Çelenk moderatörlüğünde avukat-gazeteci Fikret İlkiz, Basın Konseyi Başkanı, gazeteci Pınar Türenç ve belgesel yönetmeni Mustafa Ünlü konuşmacı olarak katılacak.

Editör: Atila Güvenç