Haber Merkezi - Yılın her 10 Kasım'ında ölüm yıl dönümünde anılan Gazi Mustafa Kemal Atatürk, saygı ve minnetle unutulmuyor. Bu yıl "Cumhuriyetin 100. yılı" olması dolayısıyla Atatürk adına yeni filmler de izleyiciyle buluştu. İşte "Atatürk" ü anlatan 8 film ve belgeseli sizin için bir araya getirdik.

c1ea119d67453390f4dafe595f3fda7f_640x640

ATATÜRK 1881 – 1919

Aras Bulut İynemli'nin Mustafa Kemal Atatürk'e hayat verdiği "Atatürk 1881 - 1919" filmi, şu an beyazperdede izleyiciyle buluşuyor. Yetim bir çocukken bir kahraman dönüşen Atatürk'ün hayat hikayesini konu edinen film, Mustafa Kemal'in milli mücadelenin lideri olmaya giden basamakları tırmandığı dönemleri konu ediyor. Mehmet Ada Öztekin’in yönettiği filmde İynemli’ye Songül Öden, Mehmet Günsür, Sarp Akkaya ve Berk Cankat gibi isimler eşlik edecek.

Son_Akşam_Yemeği_(film)_Poster

SON AKŞAM YEMEĞİ

Bir diğer vizyonda yer alan Atatürk filmi olan “Son Akşam Yemeği”, cumhuriyet ilan edilmeden bir gün önce 28 Ekim 1923 Pazar günü ve gecesi Çankaya Köşkü’nde yaşananları anlatıyor. Çankaya Köşkü, ülkenin kaderini değiştirecek kararlara imza atmak üzeredir. Yeni bir yönetim şekline geçiş tartışılmaktadır ve ertesi gün cumhuriyet ilan edilecektir. Köşkün mutfağında çalışan aşçıdan yamağa tüm çalışanlar hüzün ve mutluluk dolu bu yirmi dört saate şahitlik eder. Levent Onan’ın yönettiği filmde Atatürk’e Onur Tuna hayat veriyor. Ayrıca filmde Pelin Akil, Engin Şenkan ve Yasemin Baştan gibi isimler rol alıyor.

Veda

Mansur Yavaş’tan adaylık iddialarına cevap Mansur Yavaş’tan adaylık iddialarına cevap

VEDA

Sinan Tuzcu’nun başrolünde ve kadrosunda Serhat Kılıç, Dolunay Soysert, Ezgi Mola ve Özge Özpirinçci’nin yer aldığı “Veda” filmi; Çocukluk arkadaşı Salih Bozok'un, Mustafa Kemal Atatürk'le yaşadığı çarpıcı anılara ve derin dostluklarına izleyeni buyur ediyor. Zülfü Livaneli’nin kaleminden çıkan film; Salih Bozok'un anlatımıyla, bu dostluğun, Atatürk'ün hayatının dönüm noktalarının, vatanı kurtarmak için ölüme meydan okuyan bir kuşağın komutanının hikâyesini konu ediyor. Ayrıca Mustafa Kemal’in annesi Zübeyde Hanım, ilk eşi Latife Hanım ve hayatında önemli bir yerde olan Fikriye Hanım da filmde hikayelere sahip.

Dersimiz Atatürk

DERSİMİZ ATATÜRK

Yönetmenliğini Hamdi Alkan'ın, senaristliğini ise Turgut Özakman'ın üstlendiği “Dersimiz Atatürk”, Atatürk’e baktığı farklı bakış açısıyla dikkat çekmişti. Bir grup çocuk, okulda kendilerine verilen ödev nedeniyle Atatürk’ü ve Kurtuluş Savaşı’nı araştırmaya başlıyor. Ödevlerinde çocuklara yardım eden Tarihçi Dede’nin ilgi çekici anlatımı sayesinde çocuklar, sıkıcı ders kitaplarından çok ötede bir Atatürk ile karşılaşıyorlar. Filmde Atatürk’e Halit Ergenç hayat vermiş, ayrıca Çetin Tekindor, Doğa Rutkay, Miray Daner ve Gaye Gürsel gibi isimler rol almıştı.

çanakkale

ÇANAKKALE: 1915

Senaryosunu Turgut Özakman'ın yazdığı ve yönetmenliğini ise Yeşim Sezgin’in üstlendiği “Çanakkale: 1915” filminde; Yarbay Mustafa Kemal rolünde İlker Kızmaz’ı izliyoruz. 1. Dünya Savaşı'nın çıkması ile Osmanlı İmparatorluğu seferberlik emri çıkarır ve tüm gençleri askere alır. Veli ve Mehmet Ali de bu gençler arasındadır ve Çanakkale'ye, Mustafa Kemal'in komutasındaki 19. Tümen'e gönderilirler.

mustafa

MUSTAFA

Can Dündar tarafından yazıp yönetilen “Atatürk” konulu” “Mustafa” belgeseli, vizyna girdiği dönemde oldukça ilgi çekmişti. Belgesel film, Atatürk'ün çocukluğundan başlayarak tüm hayatını anlatıyor. Filmin müzikleri ise Goran Bregoviç'e ait. Çok eleştiri alan Mustafa'nın, Atatürk'ün insani yanlarını anlatma hedefi olduğu söylenmişti.

Cumhuriyet

CUMHURİYET

Kurtuluş dizisinin başarısının ardından TRT, 1998 yılının en büyük bütçeli yapımlarından olan “Cumhuriyet” filmine imza atmıştı. Kurtuluş dizisinin kaldığı yerden 1930'lu yılların ortalarına kadar olan bölümün anlatıldığı filmde, genç Türkiye'nin asıl mücadelesinin savaştan sonra başladığı görülüyor. Yurt içinde cumhuriyet karşıtları ile mücadele edilirken, uluslararası arenada Boğazlar ve Hatay meseleleri için savaş veriliyor. Atatürk'ü yine Rutkay Aziz'in canlandırdığı ve Savaş Dinçel’in de rol aldığı film, Turgut Özakman tarafından kaleme alındı.

sarı zeybek

SARI ZEYBEK

Yapımcılığını ve yönetmenliğini Can Dündar’ın üstlendiği ve Mustafa Kemal Atatürk’ün hayatının son 300 gününün anlatıldığı “Sarı Zeybek” belgeseli de döneminin ilgi çeken yapımlarından olmuştu. Sarı Zeybek’in etkileyici müzikleri ise Fahir Atakoğlu’ya ait. Hasta olmasına ve doktorların yasaklamasına rağmen Atatürk’ün orkestradan Sarı Zeybek çalmalarını istemesi ve dizlerini vura vura zeybek oynadığı sahne halen hafızalarda. Atatürk’ün bu dansı aslında Hatay meselesi gündemdeyken dünya basınında çıkan ‘Atatürk ölüm döşeğinde’ haberlerini yalanlamak için yaptığı bir fedakarlıktı.

Editör: Deniz Ali Tatar