Güncel

"10 Ekim Annelerinin Çığlığı Anıtı" açıldı

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Ankara Garı önünde 10 Ekim 2015'te "Barış Mitingi"ne katılanlara yönelik düzenlenen ve 104 kişinin yaşamını yitirdiği terör saldırısının 9. yılında, Ankara Garı meydanında Heykeltıraş Metin Yurdanur imzalı "10 Ekim Annelerinin Çığlığı Anıtı'nın açılışına katılarak, saldırıda hayatını kaybedenleri andı.

Abone Ol

Ankara Garı önünde 10 Ekim 2015'te Barış Mitingi'ne katılanlara yönelik yapılan terör saldısının saldırının üzerinden 9 yıl geçti. 104 kişinin yaşamını yitirdiği, yüzlerce insanın yaralı kurtulduğu katliamın 9. yılında, yaşamını yitirenler anısına saldırının düzenlendiği yerde Heykeltıraş Metin Yurdanur tarafından yapılan 10 Ekim Annelerinin Çığlığı Anıtı açıldı.

Anıtın açılışına, Özgür Özel'in yanı sıra Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Çankaya Belediye Başkanı Hüseyin Can Güner, CHP milletvekilleri ve çok sayıda yurttaş katıldı.

Özel, yaptığı konuşmada, "Tanıyıp tanımadığımız herkes birer barış güvercini" diyerek saldırıda hayatını kaybedenleri andı.

Özel şöyle konuştu:

"9 yıl sonra Türkiye tarihinin en acı olaylarından birinin yıl dönümünden bir gün önce yıllardır beklenen bir anıtın açılışını yapmak üzere buradayız. Tarifsiz acılar yaşadık. Gözünüzün önüne getirirseniz son 30 yılda neler yaşandı diye gerçekten tarifsiz acılar yaşadık. Soma faciası ile birlikte beni en derinden yaralayan acılardan birisi 10 Ekim Gar katliamı. O gün burası barut, kan kokusunun herkesin genzini yaktığı korkunç bir görüntüydü. Sonra korkunç, dayanılması güç fotoğraflar görmeye başladık. '10 Ekim günü saat 10.00’da buluşacağız' demişlerdi. 104 kişinin hayatını kaybedecek terör saldırısı ile bu hale geleceğimizi hiç düşünmemiştik. Tanıyıp tanımadığımız herkes birer barış güvercini... Onların hepsi buraya 'barış, demokrasi olsun' demeye geldi.

O gece Ankara’ya gelen kimseyi durdurmadılar. Suriye’den girip buraya gelene kadar önüne hiçbir engel çıkarılmayan canlı bombaya adeta, sakın resmi polisten bahsettiğimizi sanmayın ama birileri eskort verdiler. Önünü, yolunu açtılar. Geldiler, burada o cinayeti işlediler, işlettiler. Böyle her sene, her zaman, her fırsat söylüyorum. Bu cinayet aydınlandığında, katliam aydınlandığında Türkiye’de çok şey aydınlanacak. Bir dönem değişmeden bu ülkede bu cinayet, katliam aydınlanmayacak. IŞİD mensuplarının kimini salıyorlar, bir daha dolaşsın, bir daha tutuyorlar, kimine müebbet veriyorlar. Ne önemi var? Affedersin, çok kötü bir şey söylemeyeyim ama orada gördüklerine insan, insan demeye utanıyor. Bıraksalar, yarın talimat verseler her birimizin içini açar, kalbini yerler, öyle kalpsiz, vicdansız, öyle vahşi adamlar. Ama o eylemi burada kim yaptırdı, sonuçlarından kim istifade etti? Türkiye’deki bütün terör örgütlerini bir anda kim kanlı eylemler için harekete geçirdi, o mekanizma nasıl işledi, bundan kim istifade etti? Bir dönüp ona bakmak lazım. Bir gün bakacağız."

Yavaş: "Terör en ağır insanlık suçudur"

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş da 10 Ekim'deki saldırı ile aynı dönemde içinde yaşanan diğer terör olaylarını hatırlatarak "Terörde hayatını kaybeden hiçbir vatandaşımızı unutmuyoruz" dedi. 

Mansur Yavaş, şunları söyledi:

"Bugün burada 10 Ekim 2015 tarihinde Ankara Garı önünde gerçekleştirilen terör saldırısında hayatını kaybeden değerli kardeşlerimizi anmak ve onların anısını yaşatmak için bir araya gelmiş bulunuyoruz. O günlerde hatırlarsanız maalesef Ankara'mızın her yerinde terör olayları vardı. Anafartalar Çarşısı önünde suçsuz masum insanlar, bir patlama sonucu öldü. Güvenpark'ta aynı şekilde oraya da bir anıt yapılıyor, Orada otobüs bekleyen ve vakit geçiren masum insanlar patlamada hayatlarını kaybettiler. Yine Merasim Sokak'ta keza aynısı. Terörde hayatını kaybeden hiçbir vatandaşımızı unutmuyoruz. Terör en ağır insanlık suçudur. Genellikle hep masum insanları hedef alır. İşte bu nedenle bugün açılışını gerçekleştirdiğimiz 10 Ekim Annelerin Çığlığı Anıtı sadece bir yapı değil aynı zamanda geçmişte yaşanan acıların ve kayıplarımızın simgesidir. Bu anıt kaybettiğimiz canların hatırasını yaşatmanın yanı sıra teröre karşı duruşumuzun ve barış arayışımızın güçlü bir ifadesidir. Burada yalnızca kayıplarımızı anmakla kalmıyor. Aynı zamanda barış ve kardeşlik içerisinde yaşama kararlılığımızı, tek yürek olduğumuzu da vurguluyoruz. 2015 yılının Ekim ayı barış ve demokrasi için Ankara'dan tren garı önünde bir araya gelen vatandaşlarımız maalesef hain bir saldırı sonunda hayatlarını kaybetmişlerdir.

"Cinayetin ve katliamın haklı davası yoktur"

Yaşananların ardından Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi'nin terör saldırısı sonrası hayatını kaybedenlerin anısının yaşatılması amacıyla saldırının olduğu alana 'Demokrasi Meydanı' adını verdiğini hatırlatan Yavaş şöyle devam etti;

"Ayrıca bu kararla birlikte buraya bir demokrasi anıtı kararı 2015 yılında Belediye Meclisi tarafından verilmiştir. İsimlendirme kararı hemen uygulandı. Ancak anıt bir türlü yapılamadı. Ancak bugün burada yıllardır bekleyen bu projenin hayata geçirilmesiyle 10 Ekim Anneler Çığlığı Anıtı'nı aşmanın gururunu yaşıyoruz. Bu anıt geçmişimizi unutmadığımızın ve terörün her türlüsüne karşı durmaya kararlı olduğumuzun bir göstergesidir. Unutmayalım ki kayıplarımızın hatırasını yaşatmak bizim en önemli sorumluluğumuzdur. Terörün her türlüsünü lanetliyoruz. Öğrencilere, çocuklara, bebeklere, masum insanlara karşı işlenen terörün haklılığı olmaz. Terörle insan öldürerek hiç hiçbir haklı dava olmaz. Bu nedenle teröre karşı duruşumuzu her yerde, her zaman ifade ediyoruz. Cinayetin ve katliamın haklı davası yoktur."