Genel

Zonguldak Göçler Mahallesi çöplüğe döndü

Roma Su Yolu’nun başladığı Çayır Mağarası’na yakın mahallede, yetersiz çöp konteynırları, doğayı tehdit ediyor. Haftada bir gün çöp kamyonunun geldiği mahallede köylüler, çöplerini dereye atmak veya yakmak zorunda kalıyor.

Abone Ol

Burak Altınok

Zonguldak Çaycuma’daki Çayır Köyü’ne bağlı Göçler Mahallesi’nde çöp konteynırlarının yetersiz olması doğanın kirlenmesine neden oluyor. Roma Su Yolu’nun başladığı Çayır Mağarası’na 3 km mesafedeki mahallede köylüler, mahallelerine çöp kamyonlarının girmediğini ve bölgedeki en yakın konteynırın köyün başında, evlerine yaklaşık 1 km uzakta olduğunu belirtti. 

Belediye: Bölge bizim sorumluluğumuzda değil!

Çaycuma Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü Müdür Vekili Cenk Kaplancan, bölgeden Çaycuma Belediyesi’nin sorumlu olmadığını, bölgenin Zonguldak İl Özel Müdürlüğü’ne bağlı olduğunu bildirdi. Kaplancan, şu açıklamayı yaptı:

“Bahsi geçen bölge İl Özel Müdürlüğü kontrolünde ve köy statüsünde, köy yerleşik alanıdır. Bölge halkı, geçtiğimiz günlerde belediyemize geçmek için referandum talebinde bulundular. Bunun temel nedeni de doğalgaz zannediyorum. Çünkü köy statüsündeki bölgelere doğalgaz bağlanmıyor, bir belediyeye bağlı olmanız lazım. O nedenle köylüler, Çaycuma Belediyesi’ne bağlanmak istediklerini beyan etmişler. Bölgeyle ilgili bir görevimiz veya sorumluluğumuz yok, dolayısıyla orada bir çalışma yapmamız mümkün değil.” 

Dilekçe ile talepte bulunmalı

Köyde yaşayanlar, bölgeye haftada bir gün çöp kamyonunun geldiğini ve konteynırdaki çöplerin alındığını iddia etti. Bu iddia, bölgeden sorumlu Zonguldak İl Özel İdaresi, Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü tarafından da doğrulandı. 9. Köy’e konuşan Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü personeli şu açıklamada bulundu: 

“Haftada bir gün, Zonguldak’ın tüm köylerine gidip çöp konteynırındaki ve yakınlarındaki çöplerin tamamını topluyoruz. Ama bu durum, bazı köylerde öyle boyutlara ulaşıyor ki, bölgede çöp konteynırı olmasına rağmen köylüler çöplerini derelere atıyor. Bu eğitim ile ilgili bir durum. Bahsi geçen köy ile de ilgili muhtarın bizlere dilekçe ile talepte bulunması gerekiyordu. Bize dilekçe ulaştığı gibi bölgeye konteynır yönlendireceğiz.” 

Bölgedeki dere, Çayır mağarasından başlayıp birçok köy içinden geçerek Yukarıdere Köy’de Yenice Irmağı ile birleşiyor. Yenice Irmağı ise Filyos’ta denizle birleşiyor. Çöplerin ise nereye kadar gittiği bilinmiyor. 

 Yakılacaklar sobaya, diğerleri dereye

Köyde ikamet eden Ayşe Acar, eski Çayır Köyü muhtarı zamanında, bölgeye iki çöp konteynırı konulduğunu ama konteynırların evine uzak olması nedeniyle çöplerini yaktıklarını veya dereye attıklarını belirtip “İneklerimize ve tavuklarımıza verebileceğimiz atıklarımızı onlara veriyoruz, yakılacak çöpleri sobada yakıyoruz diğerlerini de mecburen dereye döküyoruz” dedi. 

Eskiden dereden eve su taşınıyordu 

Köy halkından Aysun Özdinç ise kendi oturduğu bölgede yaklaşık 15 hane olduğunu ve bölgede bulunan iki konteynırın da anayol üzerinde olduğunu anlatıp “Bu dere önceden temizdi. Orada yüzüp, çamaşırlarımızı yıkıyorduk. Hatta öyle ki dereden evlerimize su taşıyorduk. Artık bu suyu kullanamıyoruz” diye konuştu.