Haber: Ahmet Çağatay Bayraktar

1995 yılında kurulan ve kurucuları arasında Prof. Dr. Oktay Sinanoğlu, Prof. Dr. Erdal İnönü’nün de bulunduğu Türkiye Zekâ Vakfı, 21-22 Ekim tarihleri arasında Zeka ve Yetenek Kongresi’nin dokuzuncusunu sunuyor. Toplumda entelektüel bilginin ve zeka ile ilgili akademik çalışmaların yürütülmesi için çeşitli etkinlikler düzenleyen Türkiye Zeka Vakfının her yıl ilgiyle beklenen Zeka ve Yetenek Kongresi, bu yıl Prof. Dr. Celal Abdi Güzer’den Ercan Kesal’a Prof. Dr. Selçuk Şirin’den Doç. Dr. Selda Aras’a farklı disiplinlerden sanatçı, bilim insanı ve akademisyeni bir araya getiriyor. 150 kişiden oluşan gönüllüGönüllü foto 22 ekibinin yanında vakıf çalışanlarının tamamı ise gönüllü olarak kongreye destek oluyor. Aralarında lisans, yüksek lisans, doktora öğrencilerinin de bulunduğu gönüllüler yanında profesyonel iş yaşamında çalışan kişier de yer alıyor. "Türkiye'nin bu gibi konuları konuşmaya, umut etmeye ihtiyacı var" diyen Türkiye Zeka Vakfı Kurumsal İlişkiler Koordinatörü Ezgi Karaşin bu yıl “yüzde yüz zeka” sloganıyla düzenlenen Türkiye Zeka Kongresini 24 Saat Gazetesine anlattı.

Belediye yöneticileri kaymakamlık binasına alınmadı Belediye yöneticileri kaymakamlık binasına alınmadı

Vakfın Zeka ve Yetenek Kongresinin yanında bu yıl 28’incisi düzenlenen Zeka Oyunları Yarışması gibi ülke çapındaki etkinlikleri de düzenlediğini söyleyen Ezgi Karaşin, “ODTÜ ile birlikte gerçekleştirdiğimiz Zeka ve Yetenek Kongresi, aynı zamanda Cumhuriyetimizin 100. yılına bir selam duruşu niteliği taşıyor. Toplamda 50’ye yakın konuşmacının yanında 12 atölye, 5 performans mevcut" dedi.

Sanat ve bilim bir arada

WhatsApp Image 2023-10-17 at 15.21.28Kongre ile zeka ve yeteneği tüm yönleriyle ele almak istiyoruz” diyen Karaşin, “Sadece eğitimci veya ailelerin değil; zeka ve yeteneğin herkes tarafından fark edilmesini amaçlıyoruz. Örneğin, oyuncu ve yazar Ercan Kesal, ‘Kusurlu Olmanın Dayanılmaz Güzelliği’, Doç. Dr. Selda Aras ‘Çocuk için, Çocukla Birlikte’, Prof. Dr. Türker Kılıç ‘Zeka, İyi ve Güzel Bir Dünya Yaratmak için Yeterli mi?’, ODTÜ Rektör Danışmanı Prof. Dr. Eren Kalay “Bilim İletişimi: Genç Zihinleri Bilimle Buluşturmak’  gibi konuları ele alacak. Öğle ve kahve aralarında da konuşmacılar kitaplarını imzalayacak. Çocuk Edebiyatı Yazarı Saliha Demir Saçmalama Özgürlüğü ile sanatta yaratıcılığı Doç. Dr. Zülfü Genç ve Dr. Habibe Güneş de Lego tuğlalarıyla matematik öğrenimini, Dr. Ayça Köksal özel yeteneğin avantaj mı, dezavantaj mı olduğu sorusunu düzenleyecekleri atölyelerde ele alacak. Piyanist Can Sağlam’ın performansı ve ODTÜ Geliştirme Vakfı Lisesinin ödüllü korosunun gösterisi ile birlikte birçok sanat etkinliği de kongrede düzenlenecek” şeklinde konuştu.

"Motivasyonu artırmayı hedefliyoruz"

İki gün boyunca düzenlenecek etkinlik sonrası katılımcıların bilgi düzeylerini artırmanın yanında iyi hissetmelerini de amaçladıklarını söyleyen Karaşin, “Geçmiş yıllarda da kongreye katılan eğitimciler, etkinliklerle birlikte motivasyonlarının arttığını ve daha verimli hissettiklerini paylaşmışlardı. Bu anlamda öğretmenlerimizi de etkinliklerde hem katılımcı hem de konuşmacı olarak görmek bizi mutlu ediyor. Örneğin konuşmacılarımız arasında yer alan Fen Bilimleri Öğretmeni Büşra Ormancı Oral, Deneylerle Fen Öğretimi konulu konuşmasıyla sahnede olacak, öğrencilerin fen dersleriyle ilişkilerini ilk ağızdan dinleyeceğiz” diye belirtti.

Çocuklar için yabancı dil de konuşulacak

Türkiye, son PISA Eğitim Raporuna göre 79 ülke arasında okuma alanında 40'ıncı, matematikte 41'inci, fen bilimlerinde ise 39'uncu sırada yer aldı. Kongre kapsamında düzenlenecek ‘Erken Çocukluk Döneminde Yabancı Dil Eğitimi’ panelinde de Prof. Dr. Cem Balçıkanlı, Prof. Dr. Kemal Sinan Özmen, Prof. Dr. Paşa Tevfik Cephe ve Prof. Dr. Feyza Doyran, Türkiye’de çocukların yabancı dil eğitimini ele alacak. Vakıf olarak çocuklar için yabancı dil eğitimi konusunda çalıştıklarını dile getiren Karaşin, “Türkiye'de anasınıfı düzeyindeki çocuklara yabancı dil eğitimi verilmiyor. Yaptığımız çalışmalarda çocukların bir dili öğrenmek için en etkili yolun maruz bırakma olduğunu gördük. Vakıf olarak da içinde hikaye, şarkı, dil oyunları, dil etkinlikleri, maskeler ile oyun ve etkinlik kartları gibi birçok envanterin bulunduğu Yes Box’ı konuşmacılar arasında yer alan Prof. Dr. Paşa Tevfik Cephe, Prof. Dr. Kemal Sinan Özmen, Prof. Dr. Cem Balçıkanlı hazırladı” dedi.

Kongre sonucunda konuşmacıların deşifresinin de kitap halinde yayınlanacağını paylaşan Karaşin, geçmiş yıllardaki kongrelerin deşifrelerinin de vakfın sitesinde yer aldığını söyledi. 

Türkiye Zeka Vakfı’nın bu yıl dokuzuncusu gerçekleşen Zeka ve Yetenek Kongresi ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezinde düzenlenecek. Programın ayrıntılarına kongre.tzv.org.tr ‘den ulaşılabilir.

Editör: Ahmet Çağatay Bayraktar