Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanı, Gazeteciler Cemiyeti onursal üyesi Bekir Ödemiş’in yaşam öyküsünü okuyucuyla buluşturduğu “Zamana Atılan İmza” isimli kitabının imza töreni ve adına gerçekleştirilen “Zamanın Tutsağı Olmayanlar” paneli Emin Antik Sanat Merkezi’nde yapıldı.

Yedi Güzel Adam Edebiyat Müzesi'nde restorasyon çalışması başlatıldı Yedi Güzel Adam Edebiyat Müzesi'nde restorasyon çalışması başlatıldı

ABB Kent Konseyi Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, ABB Kale Meclisi Başkanı Şevket Bülend Yahnici ve Emin Antik Danışma Kurulu Başkanı Ümit Yaşar Gözüm’ün konuşmalarıyla katkı sunduğu panelde, Ödemiş’in kitabına konu olan çalışmaları ele alındı. Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin’in de aralarında bulunduğu çok sayıda gazeteci, bürokrat ve sanatçının katıldığı törende Ödemiş, okurları için kitabını imzaladı.

23454543,CEMRE POLAT/ANKARA- Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanı ve Gazeteciler Cemiyeti onursal üyesi Bekir Ödemiş, Cumhuriyet Kitapları’ndan çıkan "Zamana Atılan İmza" isimli kitabının imza günü ve onuruna düzenlenen "Zamanın Tutsağı Olmayanlar" panelinde okurlarıyla buluştu. Emin Antik Sanat Merkezi’nde gerçekleşen etkinlik, sanatseverler, bürokratlar ve gazeteciler tarafından yoğun ilgi gördü.
Ankara Kent Konseyi, Emin Antik Sanat Merkezi ve Zorba TV-Dergi iş birliği ile düzenlenen etkinlikte, ABB Kent Konseyi Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, ABB Kale Meclisi Başkanı Şevket Bülent Yahnici ve Emin Antik Danışma Kurulu Başkanı Ümit Yaşar Gözüm, Bekir Ödemiş’in çalışmaları üzerine konuşmalar yaptı. Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin, Çankaya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Tunçer, Ankaralılar ve Ankara’yı Tanıtma Vakfı Başkanı Seyfettin Aslan, Eğitim Dostları Vakfı Başkanı Özgün Ökmen ve Mimar Faruk Soydemir gibi isimler de etkinliğe konuşmalarıyla katkı sundu.
Terzioğlu, “Bekir Ödemiş, bir Türkiye sevdalısıdır”
Panelin açılış konuşmasını Emin Antik Sanat Merkezi Kurucularından İbrahim Terzioğlu yaptı. Bekir Ödemiş’in Kültür ve Tabiat Varlıkları Dairesi Başkanlığı’ndaki çalışmalarını anmak için bu etkinliği düzenlediklerini belirten Terzioğlu, “Zamana Atılan İmza” kitabının okunması gerektiğini vurgulayarak Ödemiş’in hem belediyecilikte hem de edebi anlamda önemli bir esere imza attığını söyledi. Terzioğlu, “Zamana Atılan İmza kitabını ilk okuyanlardan biriyim. İnanılmaz edebi bir kalemle yazılmış, belediyeciliği bir kenara koyarsak başlı başına okunması gereken güzel bir kitap. Ödemiş’in mesleğe başladığı ilk yıllardan itibaren o dönemki siyaseti, hoşgörüyü anlatıyor. Muhalefet ve iktidar partilerinin ilişkilerini çok iyi ele alıyor. Bekir Ödemiş, bugüne dek yaptığı çalışmalarıyla ve projeleriyle tam bir Türkiye sevdalısıdır” sözlerini aktardı. 
P1130613Gözüm, “Ödemiş, kültürün ve sanatın yanında olmaya devam edecektir”
Felsefeci Yazar Ümit Yaşar Gözüm ise konuşmasında Bekir Ödemiş’in kültür ve sanat alanındaki çalışmalarının önemine değindi. Ödemiş’in kamudaki görevlerinde sanatsal etkinliklere verdiği önemi vurgulayan Gözüm, kültür ve sanata destek veren yöneticilerin gerekliliğini ifade etti. Gözüm, “Üreten bir insan ancak öldüğünde emekli olur. Bekir Bey devletle olan çalışma bağını kesse bile toplum için üretmeye devam edecek. 
Bir jeoloji mühendisi olan Ödemiş’in Ürgüp ve Ankara’daki çalışmalarına baktığımızda kültür sanat etkinliklerine önem verdiğini görürüz. Ülkemizin en büyük eksiklerinden biri, devlet yönetimlerinin sanatsal arka planının eksik olmasıdır. Kültür ve sanatın gelişememesinin en büyük sebeplerinden biri de budur. 
Bazı yöneticiler müzelerin yerini dahi bilmezken Bekir Bey’in Ankara’daki neredeyse tüm sanatsal faaliyetlerde bulunduğunu ve destek olduğunu görürsünüz. Umarım kendisinden sonra da kültür ve sanatı destekleyen anlayış devam eder. Ödemiş, devletle olan iş akdini sonlandırsa da kültürün ve sanatın yanında olmaya devam edecektir” diye konuştu.
584654543,Yahnici, “Ankara Kalesi’nin geleceği için kavgamız devam ediyor”
ABB Kale Meclisi Başkanı Şevket Bülent Yahnici ise Bekir Ödemiş ile çalışmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek Ankara ve Ürgüp’teki başarılarını anlattı. Yahnici, Ankara Kalesi’nin restorasyon çalışmaları ve Türkiye’deki birçok kültürel eserin UNESCO koruma listesine alınmasındaki katkılarından ötürü Ödemiş’e teşekkür etti. Yahnici, “Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Dairesi Başkanlığına geldiğinden beri Bekir Bey ile yakından çalışma imkânı bulduk. Ankara için Bekir Bey ile çok değerli çalışmalarımız oldu. 
Ödemiş, Ürgüp’ü Ürgüp, Kapadokya’yı Kapadokya yapan kişidir. Ankara Kalesi çalışmaları, Ahi Şerafettin Camii’nin, Gordion’un UNESCO koruma listesine alınması müthiş bir başarı. Bu başarıda Polatlı Belediyesi, Büyükşehir Belediyesi ve Kültür Bakanlığı’nın da büyük emekleri var. 
Kale’de çok değerli çalışmalar yapıldı, Bekir Bey olmasaydı bu kadar mesafe katetemezdik. Kale’yi hep beraber yaşıyoruz. Bekir Bey emekli olsa da bu kavganın içinde olmaya devam edecektir” dedi. 
Yılmaz, “Bekir Ödemiş bir kent markasıdır”
ABB Kent Konseyi Başkanı Halil İbrahim Yılmaz ise Bekir Ödemiş’in Türkiye’de UNESCO sürecini başlatan kişi olarak ülkenin kültürel mirasına katkılarını anlattı. Yılmaz, “Bekir Ödemiş bir kent markasıdır. Liyakati örgütleyecek bir başarı öyküsünün yüzüdür. Zamana değil, âna ve gelecek kuşaklara imza attı. Türkiye’de UNESCO serüvenini başlatan akıl, bugün Türkiye’nin yüz akıdır” sözlerini aktardı.
54354354354Bilgin, “Bu ülkeye borcumuzu ödemek mecburiyetindeyiz”
Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin ise Bekir Ödemiş’in memleket sevdasının altını çizdi. Ülkesine olan vefa borcunu ödemek için çalışan Ödemiş’in Ürgüp Belediye Başkanlığı görevindeki faaliyetlerinin önemini ve her şeyden öte iyi bir dost olduğunu söyleyen Bilgin, “Emekliliğin ardından yeni şeyler keşfetmeye devam eden insanlar vardır. Umarım Bekir Bey bugüne kadar yaptığı güzel şeyleri katlayarak bize destek olmaya devam eder. Bu ülke dünyanın en güzel ülkesi, ölünceye kadar bu ülkeye borcumuzu ödemek mecburiyetindeyiz” diye konuştu.
Bilgin, Ödemiş’in Ürgüp Belediye Başkanlığı döneminde kentin turizmi için büyük fedakarlıklarda bulunduğunu ise şu örnekle anlattı: “Gazetecilik enternasyonal bir meslektir ama benim inancıma göre gazeteci önce milli olmak mecburiyetindedir. Milli olmayan bir gazeteci asla tasvip görmez. Bundan yola çıkarak Türkiye Gazeteciler Federasyonu Başkanlığı yaptığım dönemde bu ülkenin görülmemiş yerlerini gazetecilere göstermek için Kapadokya’ya gitmeyi planladık. O zamanlar orada çok az sayıda konaklama tesisi vardı. Bekir Bey’le görüşerek 450 gazeteciyi oraya götürdüm ve bu 450 gazeteci memleketlerine döndüklerinde aşağı yukarı 10 gün Kapadokya’yı yazdı. Bu sayede tüm Türkiye’de Kapadokya tanıtıldı. O gün Bekir Bey ‘450 kişiyi ağırlayamayız’ deseydi, belki Türkiye’nin başka bir yerine gidecektik. Kapadokya’nın tanıtılmasında onun payı büyüktür. Bekir Bey Türkiye sevdalısı ve gönül dostudur. Bir insana ‘dostum’ demek zordur. Bekir Bey benim dostum” diye konuştu. 
Ödemiş, “Bu ülkeye gönül borcumuz her zaman devam edecek”
Bekir Ödemiş, panelde yaptığı konuşmada görev süresi boyunca yaptığı çalışmalardan ve emeklilik sonrası planlarından bahsetti. “Bu ülkeye gönül borcumuz her zaman devam edecek” diyen Ödemiş, kültür ve sanat alanında çalışmalarını sürdüreceğini belirtti. 
Ödemiş, konuya dair şu sözleri aktardı: “Bu ülkeye borcumuzu ödemek için herhangi bir pozisyona sahip olmamız gerekmiyor. Buraya çocuk gelip emekli gideceğim hiç aklıma gelmezdi. Bu uzun yolculukta namuslu çalışmak için gayret ettim. En büyük teşekkürü Belediye Başkanımız Mansur Yavaş’a ediyorum. Başkan, yaptığımız her işte arkamızda oldu. Sevgiyle ve saygıyla bu süreci tamamladığımız için herkese teşekkür ediyorum.”
“Zamana Atılan İmza” kitabının ayrıntılarından Bahseden Ödemiş, “Siyasi polemiğe girmeden, sohbet eder gibi bir kitap yazdım. Klasik belediyecilik anlatmadım, sadece Türkiye’nin UNESCO’yla tanıştığı yıllardan itibaren Avrupalıların geldiği coğrafyamızı kendi insanımıza tanıtmayı amaçladım. Gelecek nesillerin faydalanması için, belediyecilerin kültürel, sosyal, sanatsal projeleri esas almalarını öneren bir eser ortaya koymak istedim” diye konuştu.
Konuşmaların ardından katılımcılar tarafından Bekir Ödemiş’e hediye ve plaket takdiminde bulunuldu.
Eğitim Dostları Vakfı Başkanı Özgün Ökmen, Bekir Ödemiş’e Ankara’nın sembollerinden Bacı Eren ve Seğmen bibloları armağan ederken Ödemiş’in ülkeye olan bağlılığını ve sanata verdiği değeri vurguladı. Ökmen, “Sanata ve sanatçıya önem veren ülkesine de önem ve değer verir. Siyasiler unutulur ama biz Bekir Ödemiş’i bir dost olarak hiçbir zaman unutmayacağız” diye konuştu.
 

Editör: Ramazan Atabey