Kıbrıs Rum Yönetimi Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides, Yönetim, Güvenlik ve Garantiler başlıklarıyla Kıbrıs Sorunu'nu konuşmak üzere ABD Başkanı Joe Biden ile bir görüşme gerçekleştirdi. Christodoulides, bölgedeki krizlerin çözümünde Güney Kıbrıs’ın stratejik bir üs olma kapasitesine sahip olduğunu vurgularken, Kıbrıs-ABD ilişkilerinin “tarihi bir zirve” noktasında olduğunu belirtti.

Gazeteci Yusuf Kanlı Yetkin Report'taki yazısında Güney Kıbrıs için olumlu seyreden görüşmeleri KKTC ve Türkiye'ye olası etkilerini değerlendirdi. 

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres öncülüğünde yönetim başlığı altında iki toplum ve BM’nin katılacağı 2+1 toplantılar, güvenlik başlığında Yunanistan ve Türkiye’nin de katılımıyla 4+1 formatında görüşmeler, garantiler konusunda ise İngiltere, Yunanistan, Türkiye ve BM’nin yer alacağı 5+1 toplantılar düzenlenmesi planlandığını aktaran Kanlı, Türkiye ve KKTC'nin sürece dair kaygılarını açıkça dile getirmemesinin, sürecin başında Türkiye açısından zayıf bir diplomatik pozisyon yarattığını ifade etti. 

Türkiye uzun vadeli bir vizyon eksikliği sergiliyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, şehit Ömer Halisdemir'in kabrini ziyaret etti Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, şehit Ömer Halisdemir'in kabrini ziyaret etti

Kıbrıs Rum Yönetimi Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides'in ABD ilişkilerinin “tarihi bir zirve” noktasında olduğunu belirtmesine Türkiye'den yanıt gelmemesini "diplomatik boşluk" olarak değerlendiren Kanlı, Türkiye'nin bölgede yalnız kalma riskine işaret etti: 

"ABD’nin Kıbrıs’a NATO-dışı Ana Müttefik statüsü vermesi olasılığına dair sessiz kalan Türkiye, bölgede yalnızlaşma riskiyle karşı karşıya. Doğu Akdeniz’de hidrokarbon rezervleri ve stratejik çıkarlar söz konusuyken Türkiye’nin bu konuda stratejik bir yanıt geliştirmemesi, dış politikada uzun vadeli bir vizyon eksikliği olarak yorumlanıyor. Özellikle Kıbrıs’ın ABD ve Yunanistan ile askeri işbirliğini güçlendirme yönündeki adımlarına dair sessizlik, Türkiye’nin bölgesel çıkarlarını koruma açısından ciddi bir eksiklik yaratabilir."

Satranç yerine tavla oynama stratejisi

Cumhuriyet Halk Partisi’nin dış ilişkilerden sorumlu genel başkan başdanışmanı Namık Tan'ın Christodoulides-Biden görüşmesine ilişkin değerlendirmesine yazısında yer veren Kanlı, Tan'ın görüşlerini şu sözlerle aktardı: 

"Tan, Türkiye’nin Hamas ve Hizbullah’a olan desteğinin, ABD ve AB nezdinde Türkiye’nin diplomatik pozisyonunu zayıflattığını ve bu durumun Yunanistan ile Kıbrıs’a avantaj sağladığını ifade etti. Ayrıca Kıbrıs’ın MNNA statüsüne hazırlanmasının uzun süredir planlandığını belirten Tan, Türkiye’nin diplomatik oyunlarda stratejik düşünce eksikliği yaşadığını söyledi. Tan, Türkiye’nin, uluslararası arenada “satranç yerine tavla oynama” stratejisini sürdürerek bölgesel çıkarlarını riske attığını öne sürdü."

Yazının tamamını okumak için tıklayın.

Editör: Ziya Burak Erol