Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul edilen ve 2 Ağustos'ta Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren, kamuoyunda "Katliam Yasası" olarak bilinen "Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"un Anayasa Mahkemesi'ne taşınması beklenirken, hayvan hakları savunucuları ve sivil toplum kuruluşları, yönetmelik taslağını sosyal medya üzerinden eleştirdi. Taslağın, hayvan sahiplendirme koşullarına getirdiği zorluklar ve çelişkiler tartışma yarattı.

"Yasa hayvanların yaşamını tehdit ediyor"

İstanbul Barosu Hayvan Hakları Merkezi'nden Bahtiyar Güner, yönetmelik taslağına dair endişelerini dile getirerek, "Yasa zaten hayvanların yaşamını tehdit ediyordu, yönetmelik taslağı ise bu tehdidi hayata geçirecek detayları içeriyor. Yasa ile tetik çekildiğinde, yönetmelik hayvanların yaşam hakkını daha da kısıtlayacak şekilde düzenlenmiş" açıklamasında bulundu.

Sahiplendirme zorlaşacak

Prof. Ercan'dan depreme karşı öneri: Her yapı için istenmeli Prof. Ercan'dan depreme karşı öneri: Her yapı için istenmeli

Duvar'dan Meral Candan'ın aktardığına göre, yönetmelikte, hayvan sahiplenen kişilere yönelik katı şartlar ve sahipsiz hayvanların yönetimine dair kurallar getiriliyor. Örneğin, köpek sahiplenmek isteyenlerin apartman yönetim planına uygun belge sunmaları gerekiyor. Bu durum, en ufak bir tartışmada hayvan aleyhine karar verilmesini kolaylaştırıyor. Güner, "Yönetmelik, sokaktaki ve sahipli hayvanların öldürülmesini kolaylaştıracak düzenlemeler içeriyor. Bu, sosyal yaşantımızdan ve ülkemizden hayvanların koparılmasına hizmet ediyor," dedi.

Ayrıca yönetmelik, hayvanları terk etme durumlarında bakımevlerine bırakılmasını ve sahiplilik statüsünün düşürülmesini içeriyor.

Güner, yasada yer alan ve çok tartışılan ötenazi maddesiyle ilgili olarak, "Bazı köpek ırkları, yeterli deneyime ve eğitime sahip olmayan yetkililer tarafından tehlikeli olarak sınıflandırılabiliyor. Bu durum, sahiplenilmesi yasaklanan bu köpeklerin bakımevlerinde öldürülmesine kapı aralıyor," sözlerini kullandı.

Editör: Ziya Burak Erol