Dünya

Yunanistan'dan Türkiye'ye dikkat çekici mesajlar: Ciddi görüş ayrılıklarımız var

Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgos Yerapetritis, Filistin ziyaretinden önce SKAI TV'ye yaptığı açıklamalarda Türkiye'ye yönelik dikkat çekici mesajlar gönderdi.

Abone Ol

Haber Merkezi - Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgos Yerapetritis, Filistin ziyaretinden önce SKAI TV'ye yaptığı açıklamalarda Türkiye'ye yönelik dikkat çekici mesajlar gönderdi.

Atina'nın, Yunanistan ve Türkiye arasındaki Yüksek İşbirliği Konseyi'nden beklentilerine ilişkin konuşan Yerapetritis, Türkiye ile birçok temel konuda hala ciddi farklılıklar bulunduğunu ancak bunun iki ülkenin masaya oturup tartışmasına engel olmadığını vurguladı. 

"Temel anlaşmazlık sözde devlet, Kuzey Kıbrıs ile ilgili"

Konuların oturup tartışılabileceğine dikkat Yerapetritis, "Ciddi görüş ayrılıklarımız var ve Orta Doğu'yu okurken bu durum bizi aynı masaya oturmaktan, bizi birleştiren konulara bakmaktan ve bizi bölen büyük başlıklara bakmaktan alıkoymamalıdır. Kıta sahanlığı ve münhasır ekonomik bölgenin sınırlandırılması gibi farklı bir başlangıç noktamız olabilir. Ancak oturup tartışabileceğimiz konular var. Türkiye ile her anlaşmazlık yaşadığımızda krize girmememizi sağlayan bir iletişim kanalına sahip olmayı başardık. Ve hala pek çok anlaşmazlığımız var. Temel anlaşmazlık sözde devlet, sözde Kuzey Kıbrıs ile ilgili" dedi.

"Türkiye ile son derece dürüst bir ilişkimiz var"

Bugüne kadar ikili düzeyde Türkiye ile son derece dürüst bir ilişkileri olduğunu ekleyen Yerapetritis, "Yunan ulusal egemenliği ile ilgili konular benim seviyemde hiç gündeme gelmedi. Adaların askerden arındırılması, ulusal egemenlik gibi konular gündeme gelmedi. Ancak gündeme getirilmiş olsalar bile, böyle bir müzakereye girme yetkim yok" diye belirtti. 

Dışişleri Bakanı Yerapetritis, "Türkiye ile masaya her oturduğumuzda, ulusal haklarımızı güçlü bir şekilde savunacağımızı aklımızdan çıkarmayacağız" ifadesini kullandı.