Haber Merkezi- Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis,  Fransa'nın başkenti Paris'te düzenlenen "Gazze'deki Siviller için Uluslararası İnsani Konferans"ta, Yunanistan'ın, Gazze'ye insani yardım için deniz koridoru açılması halinde deniz yolu ulaşım araçlarını temin edebileceğini açıkladı. 

 Bölgede son günlerde tırmanan gerginliğin kendisini endişelendirdiğini ifade eden Miçotakis, ülkesinin Sina Yarımadası'na yakın olması nedeniyle Gazze'ye güneyden gidecek insani yardım için desteğe hazır olduğunu belirtti.

Güney Kıbrıs Rum Kesimi Lideri Nikos ile denizyolu oluşturmak üzere görüştüklerini kaydeden Miçotakis,  "Hristodulidis'in Gazze'ye daha çok insani yardım göndermeye yönelik söylediklerini tamamen destekliyoruz. Bu miktarda yardımı ancak bir gemi taşıyabilir" dedi.

Yunanistan Başbakanı, en zor boyutun güney Gazze'ye uygun bir yol belirlenmesi, gerekli liman altyapısının hazırlanması ve bu yolun güvenliğinin sağlanması olacağını ifade ederek, bunun için tüm ilgili tarafların işbirliği yapması gerektiğine işaret etti.

Hizbullah lideri Nasrallah'tan İsrail'le 'savaş' yanıtı Hizbullah lideri Nasrallah'tan İsrail'le 'savaş' yanıtı

Filistin Devletinin kurulmasının bölgede uzun vadeli barış için ön koşul olduğunu vurgulayan Miçotakis, şunları ekledi:

"Bu şartlar sağlanırsa Yunanistan, bu plan için deniz yolu ulaşım araçlarını temin etmeye hazırdır ve başta bölge coğrafyasını çok daha detaylı bilenler olmak üzere tüm tarafların lojistik yardımını da bekleyecektir." 

Miçotakis-Macron görüşmesi

Konferans kapsamında Fransa Cumhurbaşkanı Emanuel Macron ile görüşen Miçotakis, insani deniz koridoru açılmasına ilişkin düşüncelerini Macron ile paylaştı. 

İkili görüşmede Gazze'deki son durumun yanı sıra Fransa-Yunanistan ikili ilişkileri de konuşuldu.

Editör: Esin Özdemir