DEM Parti: Darbeci zulmünüze boyun eğmedik, eğmeyeceğiz DEM Parti: Darbeci zulmünüze boyun eğmedik, eğmeyeceğiz

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türkiye’de domuz eti üretimi ve satışına ilişkin bir kısıtlama bulunmadığını kaydederek, domuz eti ve ürünlerinin ağırlıklı olarak turistik tesislere ve domuz eti satmak üzere kayıt altına alınmış işletmelere satıldığını söyledi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) verdiği soru önergesiyle Bakan Yumaklı’ya Türkiye’de hangi tarihten itibaren domuz eti satışına izin verildiğini sordu.

Bununla birlikte, Tanal, önergesinde Bakan Yumaklı’ya "Ülkemizde domuz üretim ve satışı yapan çiftlik var mıdır? Şayet varsa kaç tanedir? Söz konusu çiftlikler nerelerdedir? Ülkemizde domuz üretim çiftliği kurmak ile diğer et üretim çiftliklerini kurmak aynı koşullara mı tabidir? Şayet değilse domuz üretim çiftliği kurmak için aranan özel şartlar nelerdir” sorularını yöneltti.

Yumaklı: Kısıtlama yok

Tanal'ın önergesini yanıtlayan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ise Türkiye’de domuz eti üretimi ve satışına ilişkin bir kısıtlama bulunmadığını bildirdi.

Domuz eti ve ürünlerinin ağırlıklı olarak turistik tesislere ve domuz eti satmak üzere kayıt altına alınmış işletmelere satıldığını açıklayan Yumaklı, cevabında şu ifadelere yer verdi:

"5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu ve bu Kanuna dayalı olarak yayımlanan mevzuat kapsamında domuz eti üretimi ve satışına ilişkin bir kısıtlama bulunmamaktadır. Türk Gıda Kodeksi Et, Hazırlanmış Et Karışımları ve Et Ürünleri Tebliği gereğince ise domuz etlerinin diğer hayvan türlerine ait etlerden ve diğer gıdalardan ayrı olarak üretilip satışa sunulması gerekmektedir. Domuz kesimhane ve domuz eti işleyen tesislerde başka bir türe ait hayvan kesilmesi ve işlenmesi, başka bir hayvan türü ile nakledilmesi, ambalajlanması, depolanması ve satışı kesinlikle yasaktır. Domuz eti ve ürünleri ağırlıklı olarak turistik tesislere ve domuz eti satmak üzere kayıt altına alınmış işletmelere satılmakta olup gerek bu turistik tesislerin gerekse bu çiftliklerin ve işletmelerin denetim ve kontrolleri Bakanlığımızca düzenli olarak yürütülmektedir. Bakanlığımızca, ülkemizdeki tüm hayvancılık işletmeleri gibi domuz çiftlikleri de 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamında kayıt altına alınmaktadır."

Editör: Esin Özdemir