Yüksel Işık, sizi yürekten kutlarım!
Orhan GÜRDİL Halen An...
Orhan GÜRDİL
Halen Ankara Büyükşehir Belediyesi Sosyal Medya Daire Başkanlığı görevini başarıyla yürütmekte olan sayın Yüksel Işık, “Anadolu’nun Hazineleri: Aşık Veysel” yapıtı ile imkânsız gibi görünen bir konuyu uzun araştırma ve çabalardan sonra okuyucunun beğenisine sunmuştur.
Aşık Veysel'in bilinen bilinmeyen pek çok vasiyetini, yaşamını, evliliklerini, kısacası var olma mücadelesini en ince detayına varıncaya kadar ele alıp muhteşem eserine konu yapan Yüksel Işık, değerli meslektaşım, 1961 yılında Tercan’da dünyaya geldi. 1987’de Ankara Üniversitesi Basın Yayın Yüksek Okulu gazetecilik ve halkla ilişkiler bölümünden başarı ile mezun oldu. Aldığı eğitimin hakkını verebilmek gazeteci olarak 1951 yılında çalışma hayatına başladı.
Muhabir olarak çalıştığı 1995 yılında Çankaya Belediyesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü gibi zor bir görevi üstlendi. Genç Işık’ın bu görevindeki çalışmaları, kısa zamanda Çankaya Belediye Başkan Yardımcılığı görevine gelmesini sağladı. 2004 yerel seçimlerinden sonra bu görevinden isteğiyle ayrılan Işık, uzun süre mesleğini ve tecrübelerini çeşitli etkinliklerle sürdürdü. Işık bu arada yayınlama imkânı bulduğu yirminin üstünde esere imza attı.
“İletişim Hayat Kurtarır”, “Algıyı Yönetmek”, “Kişiliğiniz Hayatınızdır”, “Temel Belediyecilik Sözlüğü” kitapları, üstün yeteneğinin ve yaptığı başarılı çalışmalarının bir eseri olarak büyük ilgi görmüştü. Yazar Yüksel Işık, hiç beklemediği bir anda tüm dünyada milyonlarca insanın yaşamını elinden alan korkunç Covid-19 hastalığına yakalanıp 2021’de yatağa yatırılıp uzun bir tedaviden sonra iyileşmesinin ardından “Covid-19” seyir defteri adlı kitabını yine 2021 Kasım ayında yayınladı.
Yetenekli yazar Yüksel Işık, çalışma hayatı boyunca hiç boş oturmamış, 2021’de “Yunus Emre” 2022’de “Hacı Bektaş-ı Veli” ve 2022’de “Ahi Evran” adlı kitaplarını Türk okuyucusunun ilgisine sunmuştu. Aşık Veysel kitabı, Anadolu’nun Hazineleri, yazarın ilk kitabıdır. 294 sayfadan oluşan Aşık Veysel kitabı, değişik bir düzenleme ile çok kaliteli olarak okurun beğenisine sunulmuştur.
Aşık Veysel’in yazarı geride bıraktığımız günlerde 2023 Aşık Veysel Yılı kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından İstanbul Atatürk Kültür Merkezi salonlarında muhteşem bir törenle 50’nci yılı kutlanan ünlü şair ve saz üstadına bu eserinde yer vermiştir. Kitabın birinci kısmında “Aşık Veysel ve geleneksel halk kültürü, ustanın içine doğduğu Anadolu halk kültürü, Halk kültüründe ve aşık edebiyatında sözün anlamı, Halk kültüründe ve aşık edebiyatında geleneğin anlamı, Halk kültürünün işlevi ve Aşık Veysel etkisi, Aşıklık geleneği ve Aşık Veysel’e etkisi, Anadolu halk şiirinin temel özellikleri ve Aşık Veysel etkisi, Halk şiiri ile gerçeği aramak” gibi başlıkların yanında, “Aşık Veysel’in doğumu, gözlerini yitirmesi, bağlama ile tanışması, Aşık Veysel’in askerliğe özlemi, evliliği, aşıklar bayramına katılışı, Ankara yolculuğu, köy enstitüsü yılları, Veysel’in ünü, toplumun vefası, devlet maaşı ve son yolculuğu, sazı sözü, doğa şiirleri, Atatürk ve vatan şiirleri, beslendiği geleneğe dair şiirleri” başlıklı konuları da uzun süren araştırmalar sonunda toplayıp kitabın ana hatlarını oluşturmuş.
“Aşık Veysel, Anadolu’nun Hazineleri” kitabına Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş da “O, birlik ve kardeşliğin ozanıdır” başlığı ile bir önsöz yazısı ile katılmış. Ankara’mıza in değerli başkanı Yavaş, “Aşık Veysel, aşıklık geleneğimizin temel taşlarından biridir. Onda hem Yunus Emre’nin zarafetini hem Karacaoğlu’nun ve Emrah’ın inceliğini görürüz. Aşık Veysel, aşıklık geleneğinin son halkalarından biridir” demiştir.
Türkiye onu “Cumhuriyet Destanı” ile tanımıştı. Sonrasında pek çok şiir ve deyişle hayatımızdaki yerini sağlamlaştırdı. Yazımı sonlandırırken Türk kültür dünyasına böyle çok değerli bir eser armağan eden değerli meslektaşım, Yüksel Işık’ı yürekten kutlar, emeği geçenlere kalbi sevgilerimi sunar, Aşık Veysel’in bir şiiriyle yazımı noktalarım.
Bir küçük dünyam var içimde benim
Mihnetim, ziynetim bana kâfidir.
Görenler dar görür geniştir bana
Sohbetim, ülfetim bana kâfidir.