Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Parti Sözcüsü Deniz Yücel, emeklilere kamu sosyal tesislerinde yüzde 15 indirime olanak sağlayan ve 21 Mayıs’ta Resmi Gazete'de yayımlanan düzenlemeyi yetersiz bularak, tepki gösterdi.

Düzenlemeyle, emeklilerin 10 bin lira emekli maaşıyla verdikleri yaşam mücadelesinin hiçe sayıldığını vurgulayan Yücel, "Sanki emeklilerin tek dertleri sosyal tesislerden indirimli yararlanmakmış gibi, ağızlarına bir parmak bal çalan düzenlemelerle emekli vatandaşlarımızla alay ediyorlar. Hiç utanıp sıkılmadan 2024’ü 'Emekli Yılı' ilan ettiler, sonra da emeklileri 10 bin liralık maaşlarıyla baş başa bıraktılar" dedi. 

CHP'li Yücel, yazılı açıklamayla, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın 'emekli destekleri' açıklamasını değerlendirdi.

Emekli desteği olarak sosyal tesislerdeki yüzde 15’lik indirimin açıklandığını kaydeden Yücel, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Aklımızla dalga geçer gibi uygun olan KYK yurtlarından da emeklilerin 1 ay süreyle yararlanabileceğini söylemiş. Nedir şimdi bu? Emeklilere tatil fırsatı mı? Sayın Bakan da emeklilerin 10 bin lira ile sadece KYK yurtlarında kalabileceğini kabul etmiş anlaşılan. Emekliye, insan onuruna yaraşır yaşam koşulları sunun dedikçe, aksinde ısrarcılar."

Hatimoğulları'ndan Erdoğan'a: Vatandaş zaten doğal boykotta Hatimoğulları'ndan Erdoğan'a: Vatandaş zaten doğal boykotta

''Emeklilik çileye dönüşüyor"

Öte yandan, AKP iktidarının yanlış ekonomi politikalarına, sosyal politika kararlarının da eklendiğini vurgulayan Yücel, emeklilik döneminin adeta bir çileye dönüştüğünü söyledi. 

“Emeklilik insanın huzurla geçireceği bir dönemken, bizim ülkemizde çileye dönüşüyor" diyen Yücel, şu ifadeleri kullandı:
"Oysa sosyal güvenlik sadece çalıştığımız döneme ilişkin bir güvenceyi ifade etmez. Emeklilik dönemini de kapsar. Anayasa’nın 60’ıncı maddesi ile 'Herkes, sosyal güvenlik hakkına sahiptir. Devlet, bu güvenliği sağlayacak gerekli tedbirleri alır ve teşkilatı kurar' düzenlemesi getirilmiştir. Bunun yanında Anayasa’nın başlangıç hükümlerinde 'Her Türk vatandaşının bu Anayasadaki temel hak ve hürriyetlerden eşitlik ve sosyal adalet gereklerince yararlanarak milli kültür, medeniyet ve hukuk düzeni içinde onurlu bir hayat sürdürme ve maddi ve manevi varlığını bu yönde geliştirme hak ve yetkisine doğuştan sahip olduğu..' denilmek suretiyle, tüm vatandaşların eşit olduğuna, sosyal adalete ve onurlu bir hayat sürme haklarına vurgu yapılmıştır. Yani emeklilere insan onuruna yaraşır bir hayat sağlamak sosyal devletin gereğidir. 2008 yılında AKP’nin sözde reform adı altında Meclise sunduğu yasa ile emeklilik yaşı yükseltilmiş, emekli aylık bağlama oranları düşürülmüş, emekli aylığına hak kazanma koşulları ağırlaştırılmıştır. İktidarın yanlış ekonomi ve sosyal politikaları yüzünden, 22 yıllık AKP iktidarında emeklilik dönemi adeta bir çileye dönüşmüştür.”

Editör: Esin Özdemir