Emekli Mülkiye Başmüfettişi Mahmut Esen, 3294 sayılı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanunu'na göre Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) tabi olarak çalışanlar ile emekli aylığı alanlardan hane içinde kişi başına düşen gelirleri net asgari ücretin 1/3 az gelire sahip olanların (2025 için 7368 TL) muhtaç olarak kabul edildiğine dikkat çekerek, bu kişilerin 3294 sayılı Kanun uyarınca "Sosyal Yardım Programı"na alınmaları gerektiğini belirtti. Esen, "Aşırı yoksullaşmış çalışan ve emekliler il/ilçelerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına başvuruda bulunmalıdır," dedi.
Sözcü'den Saygı Öztürk'e konuşan Esen, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın (ASHB) 2020 yılından beri devam ettirdiği "Türkiye Aile Destek Programı"nın bu yardım programlarına örnek olduğunu söyleyerek şu şöyle konuştu:
"Anılan programla; Bakanlığın düzenli yardımlarından yararlanmayan, kişi başına asgari ücretin 1/3'ten daha az gelire sahip olan çalışan ve emeklilere de (memur ve muhtarlar hariç) aylık nakit sosyal yardım yapılıyor.
2024 yılında çocuklar hariç yapılan en düşük yardım tutarı aylık 850 TL'dir. Tek ücretle geçinen, dört nüfusa sahip asgari ücretli aileler muhtaç duruma düştü. Asgari ücretin altında aylık alan emeklilerde muhtaçlık oranları çok daha yüksek düzeyde. Örneğin 22 bin TL altında aylık alan üç kişilik emekli ailesi; 14 bin 700 TL altında aylık alan iki kişilik emekli ailesi muhtaç duruma düştü. 3294 sayılı Kanun uyarınca, çalışan ve emeklilerdeki aşırı yoksulluğun ASHB aracılığıyla yapılması gereken sosyal yardımlarla karşılanması gerekiyor.
Bu amaçla yukarıdaki hesaplamaya göre aşırı yoksullaşmış çalışan ve emekliler il/ilçelerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına başvuruda bulunmalıdır. Bu konularda yasal yönden herhangi bir sorun bulunmuyor. Koşulları uyanların duraksama yaşamalarına gerek yoktur. Zira bu durumlara kendileri düşmemiş, düşürülmüşlerdir."
Yazının tamamı için tıklayın.