ANKARA (AA) - Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Anadolu Ajansının (AA) gözünden 2023'e damga vuran olaylara ait fotoğrafların yer aldığı "Yılın Kareleri" oylamasına katıldı.

İstanbul'da İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları protesto edildi İstanbul'da İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları protesto edildi

Özvar, AA muhabirleri ve foto muhabirlerinin yurt içinde ve dışında çektiği, 5 kategoride oylamaya sunulan 147 fotoğrafı inceledi.

YÖK Başkanı Özvar, "Deprem:Umut"ta Muhammed Enes Yıldırım'ın "Hepimiz birimiz için", "Gazze:Kanıt"ta Montaser Alsawaf'ın "Masumiyet" başlıklı fotoğraflarına oy vererek, bu kategorilerde duygulandığını belirtti.

Özvar, "Haber" kategorisinde Osmancan Gürdoğan'ın "Dolunay ve akıncı", "Çevre-Yaşam"da Gerald Anderson'un "Çöpler arasında", "Spor"da ise Ömer Sercan Karkuş'un "Mete'nin nişanı" adlı karelerini oyladı.

Lise yıllarında profesyonel futbolcu olduğunu, o dönem Bakırköyspor'da orta sahada oynadığını anlatan Özvar, "Spor" kategorisinde Özgün Tiran'ın "Pehlivan adayları" isimli fotoğrafını da çok beğendiğini ifade etti.

- "Bu uzay yolculuğundan gurur duyuyoruz"

Öte yandan, Milli Uzay Programı'nın ilk ayağı olan "ilk insanlı uzay misyonu" kapsamında Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) gidecek ilk Türk astronot Alper Gezeravcı hakkında da açıklamalarda bulunan Özvar, şunları kaydetti:

"Alper Gezeravcı'nın uzay yolculuğu, yükseköğretim sistemimiz açısından fevkalade bir anlam taşıyor. Hepimiz Alper Bey'in bu uzay yolculuğundan gurur duyuyoruz. Yükseköğretim sistemi olarak aslında bu sistem içerisinde Sayın Cumhurbaşkanımızın ifade etmiş olduğu Milli Uzay Programı kapsamında üniversitelerimizin, fakültelerimizin faaliyetlerinin dikkat çekici olduğunu vurgulamak isterim. Türkiye'de uzay çalışmaları geçmişte 30 yıl öncesine kadar dayanıyor."

Türk üniversitelerinin uzay araştırmaları konusunda hem kendi alanlarında hem de uluslararası alanlarda çalışmalar yürüttüğünü belirten Özvar, "Türk üniversitelerinin çalışma alanları yeryüzüyle sınırlı değil. Yeryüzü, denizler ama aynı zamanda gökyüzü de Türk bilim insanlarının merak alanı içerisinde yer alıyor." şeklinde konuştu.

Kaynak: aa