Mali Eylem Görev Gücü (FATF), Türkiye'yi "gri listesi"nden bugün çıkardı. 

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: "Dezenflasyon sürecini de hızlandıracaktır"

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ise, kararı şöyle değerlendirdi:

"Bu gelişme ile birlikte uluslararası yatırımcıların ülkemizin finansal sistemine olan güveni daha da güçlenmiştir. Kararın, hem finans sektörümüz hem de reel sektörümüz açısından son derece olumlu sonuçları olacaktır. Türkiye’nin gri listeden çıkmış olması, uluslararası kaynak girişini hızlandıracak ve borçlanma maliyetleri üzerinde pozitif etki yaratacaktır. Ülkemize yönelik sermaye akışının ivmelenmesiyle Türk lirası varlıklara olan ilginin artması, dezenflasyon sürecini de hızlandıracaktır."

Adalet Bakanı Tunç, değiştirilen kanunları hatırlattı

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, kararın ardından sosyal medya platformu X üzerinden açıklama yaptı. Tunç, Türkiye’nin "gri liste"den çıkması için gerekli mevzuat çalışmalarına ve etkin uygulamaya Adalet Bakanlığı olarak katkı sağladıklarını belirtti.

Hyundai Motor Company, 2024 Red Dot Tasarım Ödülleri'nde üç kategoride ödül kazandı Hyundai Motor Company, 2024 Red Dot Tasarım Ödülleri'nde üç kategoride ödül kazandı

Tunç, bu kapsamda Türk Ceza Kanunu, Terörle Mücadele Kanunu, Ceza Muhakemesi Kanunu, Türk Ticaret Kanununda değişiklikler yapıldığını ve Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun, Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Kanun, Kitle İmha Silahlarının Yayılmasının Finansmanının Önlenmesine İlişkin Kanun, Dernekler Kanunu ve Vakıflar Mevzuatı'nda değişiklik yapılmasına dair düzenlemelere destek verdiklerini hatırlattı.

Tunç, şunları kaydetti:

"Bu kanunlar çerçevesinde kara parayla mücadele ve terörizmin finansmanın önlenmesine ilişkin, yargı teşkilatımızca kararlılıkla sürdürülen soruşturma ve kovuşturmalar etkili olmuştur. Bu karar, uluslararası yatırımların önünü daha da açacak, ülkemizin finansal sistemine duyulan güven artmaya devam edecektir. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde başta Hazine ve Maliye Bakanlığımız, İçişleri, Dışişleri Bakanlıklarımız, kamu ve özel sektör temsilcileri ile koordinasyon içerisinde yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik hukuki belirliliğin ve hukuk güvenliğinin tahkimine, kara parayla mücadele ve terörizmin finansmanının önlenmesine dair çalışmalarımıza Adalet Bakanlığı olarak aynı kararlılıkla devam edeceğiz."

Türkiye, "gri listeden" bugün çıktı

Mali Eylem Gücü (FATF) Başkanı T. Raja Kumar, Türkiye'nin "gri liste''den çıktığını duyurdu. Genel Kurul sonrası basına açıklama yapan Kumar, Türkiye ''gri liste''den çıksa da izlemeye devam edeceklerini belirterek, "Tetikte kalmaya devam etmeleri gerekiyor" dedi.

FATF'ın güncellenmiş listeyi açıklamasına dakikalar kala, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'ten açıklama gelmişti. Şimşek, sosyal medya platformu X üzerinden "Başardık" diyerek, Türkiye'nin "gri liste"den çıktığını duyurmuştu.

Editör: Erva Gün