Haber Merkezi - Gazze gündemiyle Suudi Arabistan'da olağanüstü toplanan İslam İşbirliği Teşkilatı ve Arap Birliği ortak bir bildiri yayınlayarak  İsrail'e silah ihracatının durdurulması çağrısında bulunuldu. Zirveye katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ve ABD'nin her gün 4 saatlik ateşkes uygulama kararına değinerek "Gazze'de birkaç saat değil, kalıcı barış gerek. BM yetkilisi İsrail'in saldırılarına 4 saat ara verme kararının alaycı ve zalimce olduğunu ifade ediyor. Biz de söz konusu karara aynı şekilde yaklaşıyoruz" ifadelerini kullandı.

Atama ve görevden alma kararları Resmi Gazete'de Atama ve görevden alma kararları Resmi Gazete'de

Erdoğan açıklamasında şunları kaydetti:

 - İnsan hak ve hürriyetlerini dilinden düşürmeyen Batılı ülkelerin Filistin’de süregelen katliamlar karşısında sessizliğe bürünmeleri utanç vericidir. Hastaneler başta olmak üzere acil ihtiyaç içindeki yerlere akaryakıt ulaştırılması hayati önemdedir.

– Hastanelerin, okulların, mülteci kamplarının bombalandığı, sivillerin katledildiği, tarihte eşi benzeri görülmemiş barbarlıkla karşı karşıyayız. Kudüs bizim kırmızı çizgimizdir. Barış şehri olarak bilinen Kudüs’ün ve tüm Filistin topraklarının eski günlerine kavuşması hepimizin dileğidir.

– Tesis edilecek barışın korunması için garantörlük dahil gerekli gayreti göstermeye hazırız. Filistin meselesi görmezden gelindikçe bölgede normalleşme çabaları akim kalmaya mahkumdur. Gazze’nin yeniden ayağa kaldırılması için İslam İşbirliği Teşkilatı bünyesinde bir fon kurulması gerektiğine inanıyoruz. Batı’nın şımarık çocuğu gibi davranan İsrail yönetimi, yol açtığı tahribatı tazmin etmek mecburiyetindedir.

– İsrailli bakanlar tarafından varlığı ikrar edilen nükleer silahlar araştırılmalı, uluslararası denetimden kaçırılanlar varsa ortaya çıkarılmalıdır.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İİT ve Arap Ligi Olağanüstü Ortak Zirvesi" öncesi çekilen aile fotoğrafında Suriye lideri Beşar Esad ile aynı kadraja girdi. Erdoğan ve Esad arasında ikili görüşme olup olmayacağı ise belirsizliğini koruyor. 

Editör: Ahmet Çağatay Bayraktar