Ukrayna‘nın güneyinde bulunan Nova Kakhovka barajının yıkılmasından sonra, felaketin boyutu yavaş yavaş gün yüzüne çıkmaya başlıyor.

Haber Merkezi - Ukrayna'nın güneyinde bulunan Nova Kakhova barajının yıkılması binlerce insanın yaşamını etkilerken bölgede çevre ve su kaynakları için de bir felaket anlamına geliyor.

Vahşi doğanın bazı kısımları sonsuza dek yol oldu

Deutsche Welle‘ye konuşan Ukrayna çevre bakanı Ruslan Strilets, “Vahşi doğanın bazı kısımlarını sonsuza dek kaybettiğimizi anlıyorum” diyerek, durumun büyük çaplı işgalin başından bu yana meydana gelen en büyük çevre suçu olduğunu ekledi.

Strilets’e göre, milli park alanının büyük bir kısmının ve yok olma tehlikesi altındaki bölgesel türlerin ve habitatları korumak için oluşturulan Avrupa çapında koruma altında bulunan alanlardan oluşan Emerald Network‘ün büyük kısmının yok edilmiş olduğunu belirtti.

Çevre otoritesinin tahminlerine atıfta bulunan Strilets, “Suda belki 600, belki 800 ton petrol olduğunu tahmin ediyoruz” diyor.

Barajın yıkılması 'gerçek bir ekokırım'

Ukrayna’nın resmi kurumlarından gelen diğer teyit edilmemiş raporlar, yaklaşık 150 ton motor yağının Dnipro Nehri‘ne karıştığını ve 300 ton motor yağının daha karışma riski taşıdığına işaret ediyor.

Petrol tüm sucul ve karasal yaşam için oldukça zehirli olduğundan, flora ve faunanın zarar göreceği tahmin ediliyor, zira küçük miktarlardaki petrol bile toprağı ve suyu kirletmek için yeterli. Hasara dair kesin veriler ise henüz mevcut değil.

Ancak Strilets, barajın yıkılmasının gelecekte geniş kapsamlı etkileri olacak “gerçek bir ekokırım” ve “insani felaket” olmanın yanı sıra olabileceklerin en kötüsü olduğunu söyledi.

Yüzbinlerce sivilin yaşamı tehlikede

Çevre bakanı, yaklaşık bir milyon insanın artık tatlı suya erişimi olmadan yaşamak zorunda kalacağına inanıyor.

Barajda delik açan patlamadan kısa bir süre sonra Ukrayna Başbakanı Denys Shmyhal, 80 yerleşim yeri için sel riskinden söz etmişti. 

Bakan Fidan KKTC'de: 'Huzur dolu bir geleceği inşa edelim' Bakan Fidan KKTC'de: 'Huzur dolu bir geleceği inşa edelim'

Almanya‘daki Magdeburg-Stendal Uygulamalı Bilimler Üniversitesi‘ndeki bilim insanları, yürüttükleri ilk modellemelerde 60 bin kişinin etkilenebileceğini ve bunların yaklaşık üçte birinin doğrudan tehlike altında olduğunu hesapladı.

Herson valisi Olexander Prokudin‘e göre 16 bin kişi tehlike bölgesinde yer alıyor. Avrupa Birliği ise yüzbinlerce sivilin yaşamının tehlikede  olduğunu belirtiyor. Şu ana kadar olası kayıplar hakkında ise bilgi bulunmuyor.