DİCLE KAVAK EKMEKCİ/ANKARA - Bağımlılıktan uzak, iyi ve sağlıklı bir gelecek için 104 yıldır mücadele eden Yeşilay, bu yıl “Yeşilay Varsa Hayat Var” temasıyla Yeşilay Haftasını kutluyor. İnsan onurunu ve saygınlığını temel alan, toplumu ve gençliği ayrım gözetmeden zararlı alışkanlıklardan korumak için çalışan, milli ve ahlaki değerleri gözeterek ve bilimsel metotlar kullanarak tütün (sigara), alkol, uyuşturucu madde, teknoloji, kumar vb. bağımlılıklarla mücadele eden, önleyici ve rehabilite edici halk sağlığı ve savunuculuk çalışmaları yürüten bir sivil toplum kuruluşu olan Yeşilay 104 yaşında. Bağımlılıklardan uzak, daha sağlıklı bir gelecek için Birinci Dünya Savaşı sırasında gençliğe ve topluma zarar veren tüm zararlı alışkanlarla mücadele etmek amacıyla kurulan Yeşilay, “Yeşilay umuttur. Yeşilay varsa Hayat var” mesajıyla hem Türkiye’de hem dünyada farkındalık yaratmayı amaçlıyor.
Yeşilay, 1-7 Mart Yeşilay Haftasını, farklı yaş gruplarına yönelik önleme projeleri ile eğitimin, sanatın, sporun gücünden yararlanarak 120 Yeşilay Şubesi, 97 Ülke ve 110 binin üzerinde gönüllüsüyle birlikte kutluyor. Bağımlılığın bir hastalık olduğunu vurgulayan Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk, hafta kapsamında yaptığı konuşmada, “Yeşilay bugün dünyanın çok farklı coğrafyalarında bağımlılıkla mücadele alanlarında faaliyet gösteriyor. Yeşilay son yıllarda özellikle yurt içinde verdiği hizmetlerine büyük hız kazandırdı” diye konuşuyor. Türkiye genelinde sayıları 107’ye ulaşan Yeşilay Danışmanlık Merkezleri (YEDAM) ile bağımlılara ve yakınlarına ücretsiz psikolojik ve sosyal hizmet desteği veriyor. YEDAM, bağımlılıklarını aşmak isteyen danışanların hayata tekrar kazandırılması, günlük hayatlarını devam ettirirken hayat kalitelerinin yükseltilmesiyle sosyal hayata uyum sağlama sürecinde gerekli sosyal desteğin verilmesi ve kişinin temiz kalmaya teşvik edilmesini amaçlıyor. Öztürk YEDAM ile ilgili açıklamasında, “Yeşilay, 81 il ve KKTC’de kurulan 107 Yeşilay Danışmanlık Merkeziyle (YEDAM), alkol, tütün, madde, kumar ve yoğun teknoloji kullanımı gibi zararlı alışkanlıklarını aşmak isteyen bireylere uzman kadrolarıyla tamamen ücretsiz ayaktan tedavi hizmeti veriyor. YEDAM’a, 115 danışma hattı üzerinden Türkiye’nin her yerinden kişilerin anında ulaşabilmesi mümkün. YEDAM'la amaçlanan, bağımlılıklarını aşmak isteyen danışanların hayata tekrar kazandırılması, günlük hayatlarını devam ettirirken hayat kalitelerinin yükseltilmesiyle sosyal hayata uyum sağlama sürecinde gerekli sosyal desteğin verilmesi ve kişinin temiz kalmaya teşvik edilmesidir” diyor.
Sağlıklı hayat ile sağlıklı nesiller yetiştirmeyi amaçlayan Yeşilay, hafta kapsamında spor müsabakaları düzenliyor, okul ziyaretleri yapıyor ve “Zararlı alışkanlıklardan en güzel korunma yolu hiç başlamamaktır” diyor. Sağlıklı bir gelecek ve sağlıklı nesiller için bağımlılığa karşı mücadele veren Yeşilay, önce kendine değer ver, sağlığını düşün ve yaşamayı seç mesajını veriyor. Alkol ve madde bağımlılığının tedavisi için kurulan Yeşilay Rehabilitasyon Merkezleri, hayatı yeniden başlatmayı ve sağlıklı bir yaşama başlangıç yapmayı vaat ediyor. Yeşilay, madde bağımlılığı ve tütün bağımlılığının yanı sıra teknoloji bağımlılığı alanında da hizmet veriyor. Eğitim programları, sempozyumlar, uluslararası yarışmalar, sergiler, spor müsabakaları gibi birçok alanda faaliyetler düzenleyerek bağımlılıkla mücadelede farkındalığı arttırmayı amaçlıyor.
Yeşilay dünya çapında bağımlılığa karşı mücadele ediyor
Türkiye’nin 81 ilinde toplam 120 şube ile hizmet veren Yeşilay, kuruluşuna öncülük ettiği Uluslararası Yeşilay Federasyonu ile 97 ülkede de bağımlılıklarla mücadeleye öncülük ediyor. Öztürk, Yeşilay Haftası kutlamalarının 97 Ülkede gerçekleştiğini belirterek “Ülke Yeşilaylarımızın sayısını 97’ye yükselttik. Ülkemizde olduğu gibi dünyanın ihtiyacı olan herhangi bir ülkesinde de deneyim ve birikimimizle göreve hazırız. Yeşilay Haftası’nda başarılı çalışmalarımızı hep birlikte kutlayacağız” açıklamasında bulunuyor.
İşbirliği ve koordinasyonu en üst seviyede sağlayarak uluslararası platformlarda daha etkin rol almayı, tütün, alkol, madde, teknoloji ve kumar bağımlılığının yanı sıra önleme rehabilitasyon ve savunuculuk alanında öncü çalışmaları olan Yeşilay asırlık tecrübesini Afganistan, Amerika Birleşik Devletleri, Arnavutluk, Avustralya, Avusturya, Azerbaycan, Bangladeş, Bosna Hersek, Botsvana, Brezilya, Bulgaristan, Burundi, Dağıstan (Rusya), Cibuti, Çin, Endonezya, Etiyopya, Fas, Fildişi Sahili, Filistin, Gambia Gana, Güney Afrika, Gürcistan, Hindistan, Irak, Kanada, Karadağ, Kazakistan, Kenya, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Kırgızistan, Kamboçya, Komor Adaları, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Kosova, Lesotho, Lübnan, Kuzey Makedonya, Malavi, Maldivler, Malezya, Mali, Mısır, Myanmar, Nepal, Nijer, Nijerya, Pakistan, Ruanda, Senegal, Singapur, Sırbistan, Somali, Sri Lanka, Sudan, Suriye, Tanzanya, Tayland, Tunus, Uganda, Ukrayna, Ürdün, Yakutistan (Rusya), Zambiya ve Zimbabwe gibi ülkelere aktararak uluslararası alanda da sağlıklı bir geleceğe öncülük ediyor.
Yeşilay’da gönüllü olmak isteyenler, gönüllülük sürecinde Yeşilay Tanıtımı, Bağımlılıkla Mücadeleye Dair Temel Bilgiler, Yeşilay’da Gönüllülük Fırsatları olmak üzere üç modülü tamamladıktan sonra Yeşilay saha faaliyetlerinde, projelerinde yer alabiliyor. Yeşilay vizyon ve misyonunu benimseyen sağlıklı yaşam farkındalığı ile hareket eden, farklı kültürlerle birlikte çalışmayı önemseyen, çözüm odaklı kişiler Yeşilay sahasında gönüllülük faaliyetlerine katılabiliyorlar.
Koç: “Sağlıklı yaşam için alkol ve tütün ürünleri kullanmayınız”
Topluma sıhhat olma tutkusuyla Sağlığın E hali adlı sayfasını kurarak, farmasötik danışmanlık hizmetini sürekli hale getiren, sürdürülebilir yaşam için sorumluluk alarak sağlık okur yazarlığına katkıda bulunmayı amaçlayan Eczacı Ahmet Koç, Yeşilay Haftası kapsamında gazetemize açıklamalarda bulunarak Yeşilay Haftasının öneminden bahsediyor. Koç, “Yeşilay, bağımlılık riski barındıran faktörlere karşı insan sağlığının korunması ve insan onuruna saygı duyulmasının sağlanması amacıyla çalışan bir sivil toplum kuruluşudur. Birinci Dünya Savaşı sonrası Osmanlı İmparatorluğu'nu işgal eden güçlerin toplumda alkol ve uyuşturucu maddeleri yaygınlaştırmasını önlemek amacıyla, Dr. Mazhar Osman ve arkadaşları tarafından 5 Mart 1920'de Hilal-i Ahdar ismiyle İstanbul'da kuruldu. Bu isim daha sonraları Yeşil Hilal olarak değiştirilip, en sonunda Yeşilay olarak kalmıştır. Yeşilay, 5 Mart 1920 tarihinde kurulduğu için mart ayının ilk haftası, 1-7 Mart arasında Yeşilay Haftası kutlanır” diyor. Yeşilay haftasının sağlıklı bir toplum farkındalığı yaratmak için oldukça önemli bir hafta olduğunu belirten Koç devamla, “Alkol alımı karaciğerde öncelikle yağlanmaya sebep olur. Yıllar içinde yağlanmayla birlikte iltihap ve karaciğerde sertleşme gözlemlenir. Sertleşme sonrasında ise siroz gerçekleşir. Yani karaciğerde nodüller (yumrular) oluşur. Sertleşmenin derecesi orta düzeyi geçmeden ve karaciğerde siroz tablosu oluşmadan alkol bırakılırsa, karaciğer hasarı çoğunlukla geri dönüşlü olmaktadır. Siroz durumu ise geri dönüşlü değildir. Sigara, başta akciğer olmak üzere vücudumuzda çoğu organ kanserinin ve kalp damar hastalıklarının en önemli etkenlerindendir. Sağlıklı yaşam için alkol ve tütün ürünleri kullanmayınız” açıklamasında bulunuyor. “Sağlığın E Hali” adlı sayfasında sağlıklı yaşam paylaşımları ile insanların farkındalığını arttırmayı amaçlayan Koç, bilinçli bir sağlık okur yazarlığı geliştirmek istediklerini belirterek takipçilerini bilgilendirmek ve farkındalık kazandırma amacıyla beden, zihin ve ruh sağlığını önemsediklerini vurguluyor. Bağımlılığı önlemek ve sağlıklı bir gelecek için 1-7 Mart arasında kutlanan Yeşilay Haftasında, zararlı ve bağımlılık yapan maddeleri kullananlar açısından farkındalık yaratma amaçlı çeşitli etkinlikler yapılmasını, bağımlılığı bırakmak isteyenler için bir kıvılcım noktası olduğunu belirtiyor.
“Yeşilay varsa hayat var”
Daha sağlıklı bir gelecek için kötü alışkanlıklar ve bağımlılıkla her alanda mücadele eden Yeşilay, bu yıl 104. Yaşını kutluyor. 1-7 Mart Yeşilay Haftası “Yeşilay varsa hayat var” mesajıyla kutlanıyor
Editör: Ramazan Atabey
Yorumlar