Türkiye'de akaryakıt sektöründe önemli bir yenilik 1 Ocak 2025'te uygulanmaya başlanacak. Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTSS), ilk aşamada tüm ticari araçlar için zorunlu hale gelirken, bireysel araç sahiplerine gönüllü katılım imkanı sunacak.

8 milyon aracın toplam 713 milyar liralık akaryakıt tüketimi dijital olarak takip edilecek. 

UTTS, akaryakıt tüketimini daha şeffaf bir şekilde izlemeyi sağlayarak akaryakıt istasyonlarındaki kayıt dışı işlemleri azaltmayı hedefliyor.

Sistem ücreti belli oldu

UTTS’ye katılım için belirlenen fiyat 1.810 TL olacak ve ödemeler, Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü’nün resmi internet sitesi olan www.utts.gov.tr üzerinden yapılabilecek. Yetkili firmalar tarafından gerçekleştirilecek montaj hizmeti de bu ücrete dahil olacak.

İş Bankasından sürdürülebilir gelecek için "Greenzy" platformuyla işbirliği İş Bankasından sürdürülebilir gelecek için "Greenzy" platformuyla işbirliği

2024 yılı için geçerli olan bu fiyat, 2025 yılı itibarıyla Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) oranında artırılacak ve yeni fiyatlar her yılın başında duyurularak yürürlüğe girecek.

Sisteme dahil olmak isteyen araç sahipleri, belirtilen tarih öncesinde gerekli işlemleri tamamlayarak bu zorunluluğa uymak zorunda olacaklar.

Editör: Erva Gün