Naz Akman
Gezici Festival, ABD Ankara Büyükelçiliği katkılarıyla Kasım ayının ilk haftasında Kült Kavaklıdere’de “Yeni Hollywood” film seçkisi Ankara gösterimini gerçekleştirdi. Organizasyon kapsamında 1960’ların ortasından 1980’lerin başına kadar Hollywood Stüdyoları’nı devre dışı bırakarak Amerikan sinemasında bir karşı kültür oluşturan Yeni Hollywood akımından yeni kuşak sinemacıların altı filmi gösterildi. “Atları da Vururlar”, “Mezun”, “Kaçaklar”, “Taksi Şoförü̈”, “Korkuluk” ve “Özgürlüğün Bedeli” beyazperdeye yeniden aktarılan unutulmaz filmlerden oldu.
Dünya sinemasında etkisi hissedilmeye başlanan yapay zeka üzerine seçkiler sunan Gezici Festival, film gösterimlerinin ardından yapay zekânın sanatsal üretimlerdeki rolünü de uzman katılımcılarla tartışmaya sundu. Doç. Dr. Kyle Steinfeld ve Dr. Onur Yüce Gün’ün konuşmacı olarak yer aldığı “Sanatsal Üretimde Yeni Yönelimler” panelinde sinema ile yapay zekanın kesişiminin alanda yarattığı potansiyel konuşuldu. Panelden önce “Gecenin Sonuna Yolculuk”, “Acele Et”, “Niceaunties”, “Evrenin Nefesi”, “Önlem Almak”, “Yenilmedim”, “Balığın Şarkısı”, “Bölünürsek Düşeriz”, “Mecnun”, “Bilinmeyene Doğru” isimli kısa film gösterimleriyle yapay zeka (AI) sinemasına yönelik örnekler sunuldu.
Panel içerik küratörü Dr. Onur Yüce Gün etkinliğe ilişkin “Sentetik görüntü ve video oluşturma yöntemlerindeki hızlı gelişmeler, sanat alanındaki görsel ifadelerin üretimi, kalitesi ve tüketimini önemli ölçüde etkilemiştir. Bu panel, görsel sanatlar ve tasarımda yapay zekanın rolüne odaklanarak, üretici yapay zeka sistemlerinin iç işleyişini ve bu dönüşüm bağlamında uygulama alanlarını aydınlatmayı amaçlamaktadır. Uzmanlarımız, yapay zekanın sanatsal üretime getirdiği fırsatlara dikkat çekerken, hak sahipliği ve özgünlük gibi henüz netleşmemiş konulara da değinecekler” bilgisini verdi.