Habertürk’te yer alan habere göre, Meclis’e sunulan yeni torba yasa teklifi, vatandaşları yakından ilgilendiren birçok vergi düzenlemesini de beraberinde getiriyor. 

488 sayılı Damga Vergisi Kanununa göre, vergi beyannamelerinden, gümrük idarelerine verilen beyannamelerden, sosyal güvenlik kurumlarına verilen sigorta prim bildirgeleri ve aylık prim ve hizmet belgesi ile muhtasar beyannamenin birleştirilerek verilmesiyle oluşturulan beyannamelerden alınan damga vergisi tutarı kadar, yıllık gelir vergisi beyannamelerinden ise damga vergisi tutarının yarısı kadar fon payı alınacak. Yıllık alınan 143 milyar lira göz önüne alındığında en az 50 milyar liralık bir kaynak fona aktarılacak.

5 milyon kişi 750 TL ödeyecek

Düzenlemede yıllık 750 lira alınacağı söylenen limiti 100 bin Türk lirası ve üzerinde olan kredi kartı sahibi sayısı yaklaşık 5 milyon kişi. Bu durum sadece kart limiti olduğu için vatandaşların 23 milyar 750 milyon lira fon payı ödeyeceğini gösteriyor.

Tapu ve gayrimenkul satışından 2,6 milyar TL

Elektronik atıkların geri dönüşümü için etkili toplama mekanizmaları gerekiyor Elektronik atıkların geri dönüşümü için etkili toplama mekanizmaları gerekiyor

Diğer önemli husus, tapuda araç ve gayrimenkul satışından alınacak paylar. Türkiye'de yıllık 3,1 milyon sıfır ve ikinci el araç ve yaklaşık 1,4 milyon gayrimenkul satılıyor. Bunlar için istenen ek paydan yola çıkarak araç satışından 6,5 ve gayrimenkul satışından 2,6 milyar lira toplanacak. 

Editör: Erva Gün