Kıvanç El
AK Parti, CHP, Yeşil Sol Parti ve Gelecek Partisi kongreleri yazın bitişiyle gerçekleşecek. AK Parti büyük kurultayı sonrası il ve ilçe kongrelerini yapma kararı olarak kısmen yaz aylarını daha sakin ve siyasi tartışmalardan uzak geçirmeyi tercih etti.
AK Parti’de büyük bir değişim beklendiği açık. Burada parti içi tartışmalar diğer muhalefet partilerinden biraz daha farklı. AK Parti’nin var olan iktidar gücü nedeniyle parti içerisinde çatlak ses duymak zor. Ayrıca yüzde 7’ye yakın bir oy kaybının faturasını ödemeyi de tüm parti yöneticileri kabullenmiş durumda. Bu nedenle herkes Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın belirleyeceği parti yönetim kurullarının kimlerden oluşacağını merakla bekliyor.
İktidar ortağı MHP’de de kongre süreçler var. Ancak MHP’de de “sonuç” bugünden belli. Yönetimde bir değişiklik beklenmiyor.
Muhalefet kanadını izlemek ise gazeteciler ve partililer için daha “heyecanlı…”
CHP’de bir süredir herkesin takip ettiği iç tartışmaların ağustos ve eylül aylarında giderek dozunu artırması bekleniyor. 5 Ağustos’ta başlayacak ilçe kongreleri sürecini 16 Eylül’de başlayacak il kongreleri takip edecek. Elbette bu süreçlerde parti içindeki tartışmaların yansımaları da ilçe ve il yönetimlerine aday olanlara olacak.
CHP’de “değişim ama nasıl değişim”, “genel başkan değişimi yeterli mi”, “yerel seçimlere partiyi kim taşımalı” sorularının yanıtları ilçe ve il kongrelerindeki havada belli olacak. CHP’de kurultaya giderken de Kılıçdaroğlu’nun karşısına aday çıkması neredeyse kesinleşti denebilir. Bu Özgür Özel olur ya da Ekrem İmamoğlu olur. Ancak bir yarış olmasına artık kesin gözüyle bakılıyor. Bu yarış sonucu “halkta karşılığı olan” mı, “parti tabanında karşılığı olan” mı kazanacak, bu da görülecek…
Gözlerin çevrildiği diğer bir parti Yeşil Sol’da da sancılı bir süreç var. 81 ilin tamamında oyu düşen partide ciddi bir iç sorgulama hakim. Bir taraftan HDP kapatma tehdidi altındayken diğer yandan onlarca partiliye siyasi yasak gelme ihtimali varken HDP/YSP cephesinde de yol haritası aranıyor. Eylül ayında gerçekleşecek kongrede partinin isminden yönetimine birçok değişiklik yapılacak.
Yerel seçimlerde nasıl bir tavır izleneceği de gelecek yeni yönetimin tavrı ile daha da netleşecek.
DEVA, Gelecek ve Saadet Partileri cephesinde de “CHP gömleğinden kurtulma” tartışması var. CHP listelerinden seçimlere giren ve bekledikleri başarıyı da sağlayamayan bu partilerin her biri seçmen gözünde aslında “aynı siyasi çizgide” görülüyor. Her ne kadar aynı siyasi çizgide olarak görülse de 3 ayrı partinin olması “ideolojik” gerekçelerden mi yoksa “kişisel kavgalardan” mı bunu öngörmek de pek zor değil. Ancak seçmen 3’e bölünmüş benzer ideolojik hatta duran partilere pek prim vermeyecek gibi görülüyor. Bu 3 parti içerisinde de sorgulanacaktır.
Yaz aylarında tüm partilerin iç karışıklık ve tartışmalarını giderme süreçlerine yoğunlaşacak. Gideremeyenleri ise Mart ayındaki yerel seçimlerde zor bir tablo bekliyor olacak.