Editör: Ahmet Ertüm
Yavaş: “Ankara halkının yanında olmaya devam edeceğiz”
Cemre Polat/ANKARA
Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB), Başkent Ankara Kalkınma Projesi’nin (BAKAP) tanıtımı ve kent konularına dair bilgilendirme yapmak için bir basın toplantısı düzenledi. BAKAP tarım arazisinde düzenlenen toplantıda Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Kırsal Hizmetler Daire Başkanı Mekin Tüzün, Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Üyesi Güray Soysal’ın yanı sıra çok sayıda basın mensubu yer aldı.
Toplantıda Başkent Ankara Kalkınma Projesi’nin ayrıntıları ve Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmaları üzerine bilgiler veren Mansur Yavaş, Ankara’nın çeşitli bölgelerinde hayata geçirilen projelerinin görsel sunumunun ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Toplantının ardından basın mensuplarına ABB görevlileri tarafından tarım arazisi gezdirildi. Gazeteciler, araziyi Mekin Tüzün’den dinledi.
Ankara’nın çehresi değişiyor
Açıklamalarına Ankara Büyükşehir Belediyesinin kent genelinde sürdürdüğü çalışmalar hakkında bilgi vererek başlayan Başkan Mansur Yavaş, Hıdırlıktepe Rekreasyon Alanı, Anafartalar Çarşısı, Ulus Meydanı ve Zafer Çarşısı projelerinde gelinen noktalar üzerinde durdu.
Gençlerin Ulus’tan ve Kızılay’dan uzaklaşmaya başladığını söyleyen Başkan, “Zafer Çarşısı’nı tamamen öğrencilere tahsis edeceğiz” dedi.
Atatürk Orman Çiftliği’ne yeni bir hayvanat bahçesi yapmayı planladıklarını aktaran Yavaş, Ankara’nın merkezi Ulus’un çehresinin değişeceğini söyledi ve Ulus Meydanı’na ışıklandırma çalışmaları yaptıklarını açıkladı. Yavaş, “Ulus, Avrupa ülkelerinde Old Town denen yerler gibi Ankara’nın kültürel mimarisini yansıtacak ışıklı bir meydan olacak” dedi. Başkan, Kızılay için de halka bir sürprizlerinin olacağını söyledi.
Ankara için her zaman halktan yana ve hak odaklı çalışmalar sürdürdüklerini söyleyen Başkan, Gordion Antik Kenti’nin Dünya Miras Listesi’ne girmesini kutladı. Belediyenin yürüttüğü projeler hakkında ayrıntılı bilgi veren Yavaş, metro inşaat projeleri hakkında açıklamalarda bulundu.
BAKAP’ın halk için oluşturulan bir alan olduğunu söyleyen Başkan, “Daha önce köylülerin elinden alınarak konut yapılması planlanan alana tarım rekreasyonu yaptık. Küçük aile işletmelerine hayvan yemi ve sebze üretimi yapıyoruz” dedi.
[caption id="attachment_439645" align="alignright" width="444"] Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Üyesi Güray Soysal ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş[/caption]
Soysal, “Yerel gazetelere belediyeden destek istiyoruz”
Toplantıda konuşan Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Üyesi Güray Soysal, yerel gazetelerin tanıtılmasıyla ilgili belediyeye çağrıda bulundu ve “Yerel gazetelerin billboardlarda çıktığı dönemler vardı, şimdi ne yazık ki kendi reklamlarını kendilerini yapmak zorunda kalıyorlar. Bu konuda belediyeden destek istiyoruz. Ankara’nın problemlerini ortaya çıkaran yerel gazetelerin yaşantısının devam etmesi için başkanın desteğini bekliyoruz” diye konuştu.
Basın mensuplarını desteklediğini söyleyen Yavaş, “Yerel basını önemsiyoruz. Kentimizin kendi ilçelerinin haberlerine en kolay ulaşabileceği alan ulusal basından ziyade yerel basın. Desteklerimiz devam edecek” dedi.
Türkiye’nin en büyük tarım kampüsü ve rekreasyon alanı BAKAP
Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılında başkente büyük bir hediye sunarak en büyük tarım kampüsü ve rekreasyon alanını hizmete açtı. 3,5 milyon metrekarelik devasa arazi üzerine inşa edilen BAKAP Tarım Kampüsü ve Rekreasyon Alanı, zengin bitki çeşitleri, meyveler, modern seralar, üretim sahaları ve göletlerle donatılmış, aynı zamanda renkli etkinlik alanları ve spor sahalarıyla dikkat çekiyor.
Ankara Büyükşehir Belediyesi, başkentte tarımın ve üretimin desteklenmesine yönelik bu büyük adımı atarken, aynı zamanda bozkırın yeşil öyküsünü yazmaya devam ediyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ın göreve gelmesinin ardından Gölbaşı ilçesi Karaoğlan Mahallesi'nde atıl durumda olan arazi, BAKAP (Başkent Ankara Kalkınma Projesi) Tarım Kampüsü ve Rekreasyon Alanı olarak yeniden hayata geçirildi.
3,5 milyon metrekarelik dev bir alana yayılan bu proje, Türkiye'nin en büyük tarım ve rekreasyon alanı olma özelliği taşıyor. BAKAP içinde 10 bin 500 metrekarelik süs bitkisi yetiştirme alanı, 3 milyon adet biyolojik gölet ve 200 metrekarelik lavanta bahçesi gibi çeşitli üretim alanlarına ev sahipliği yapıyor.
BAKAP'ta, 17 bin 500 meyve ağacı bulunuyor. Ahudududan alıca, ayvadan bademe, biberiyeden böğürtlene, cevizden duta, ıhlamurdan kayısıya, kızılcıktan kiraza kadar farklı türlerde meyve ağaçları bu alanda yer alıyor. Ayrıca, alanda yağlık ayçiçeği üretimi, Ankara'ya özgü ürünlerden aspir, kimyon ve soğan üretimi, 35 tür ata tohumu üretimi gibi tarım faaliyetleri de gerçekleştiriliyor.
BAKAP aynı zamanda tarımın geleceğine yönelik teknolojik yeniliklere de ev sahipliği yapıyor. Dikey topraksız bitki yetiştirme üniteleri, çevre dostu tarım uygulamaları ve son teknolojiyi kullanarak çiftçilere ve üreticilere daha sürdürülebilir bir üretim yapma fırsatı sunuyor.
10 dekar alanda 10 tür yerel buğday tohumu üretim alanının olduğu BAKAP'ın 5 dekarlık alanında yağlık ayçiçeği üretimi, 5 dekarlık alanında Ankara'ya özgü ürünlerden aspir, kimyon ve soğan üretimi, 15 dekar alanda burçak üretimi ve 5 dekar alanda da 35 tür ata tohumu üretimi yapılıyor.
Son teknolojiye uygun dikey ve topraksız tarım alanı
Dev Tarım Kampüsü ve Rekreasyon Alanı'nda ayrıca 30 metrekarelik Dikey Topraksız Bitki Büyütme Ünitesi ile çiftçi, üretici ve yatırımcıların değişen iklimsel parametrelere bağlı kalmadan daha az su ve kimyasal bitki besleyici kullanımı ile daha çevreci ve son teknolojiye bağlı yetiştiricilik yapabilmesi için çalışmalar gerçekleştiriliyor.
Spor ve kamp tutkunları unutulmadı
3 etaptan oluşan BAKAP Tarım Kampüsü ve Rekreasyon Alanı'nda; 45 bin metrekarelik alana bir piknik alanı kuruldu. 18 bin metrekarelik bir alanın çadır kamp alanı olarak ayrıldığı BAKAP'ta, karavan tutkunları da unutulmadı ve 28 araçlık bir alan ayrıldı. Ayrıca, alanda 30 adet de glamping bulunuyor.
39 kilometrelik yürüyüş ve 19 kilometrelik bisiklet yolunun bulunduğu BAKAP'ta sporseverler de unutulmadı. Tenis, voleybol, plaj voleybolu, basketbol ve futbol olmak üzere toplamda 12 adet spor sahası ile yoga meditasyon alanları ile zen bahçesi yapıldı.
Festival alanı, eğitim seraları
Başkentte tarımın gelişmesi amacıyla birçok projeyi hayata geçiren Ankara Büyükşehir Belediyesi, BAKAP'ta da bir tarım kütüphanesi kurdu. Kütüphanenin yanı sıra sera, mini hayvanat bahçesi, doğal çocuk oyun alanı, festival alanı, mini go-kart alanı, konferans salonu, at çiftliği, arı hane, tarım akademisi, aktar ve keçi üretim tesisi bulunacak. Ayrıca, dev kampüs içerisinde 10 kilometrelik bir araç yolu ve 5 bin araçlık bir de otoparkı bulunuyor.
Yorumlar