Güncel

Yargı ve mülkiyede atama kararnameleri ne zaman çıkacak?

Abone Ol

Haber: Alican Uludağ

Yaklaşık 23 bin hâkim ve savcının görev yaptığı yargıda gözler yaz kararnamesine çevrildi. 20 Temmuz’da adli tatile girecek olan yargı, bu nedenle merakla kararnameye kilitlendi. Hâkimler ve Savcılar Kurulu (HSK), yaz kararnamelerini normalde haziran ayında açıklardı. Örneğin geçen yıl yaz kararnamesi 19 Haziran’da yayımlanmıştı.

Ancak bu yıl 14 Mayıs seçimleri ve Adalet Bakanı’nın değişmesi nedeniyle kararname gecikti. HSK, özellikle yeni bakanı bekleme kararı aldı.

Adalet Bakanlığı koltuğuna oturan Yılmaz Tunç, HSK Başkanı sıfatıyla kararname konusunda HSK’dan bilgi aldı, özellikle başsavcılıklar ve kilit mahkemeler için bazı isimlerin kararnameye yazılmasını istedi.

Peki, kararname ne zaman yayımlanacak? Alınan bilgiye göre, yaz kararnamesine ilişkin çalışmalar en geç 15 Temmuz’a kadar tamamlanacak. Kararnamenin haftaya açıklanacağı bekleniyor.

Yargıda kararname durgunluğu

Kararnamenin gecikmesi ise yargıda işlerin durmasına neden oldu. Birçok hâkim ve savcı, olası görev yeri değişikliği ihtimaline karşı riskli dosyaları rafa kaldırdı. Bunlardan birisi de Sinan Ateş dosyası oldu. 30 Aralık 2022’de öldürülen eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Sinan Ateş cinayetine ilişkin 21 kişi tutuklanmıştı. Ancak aradan geçen 7 aya karşın henüz soruşturma tamamlanmadı ve dava açılamadı. Kulislerde, soruşturma savcısının kararnameyi beklediği konuşuluyor.

Yargıtay ve Danıştay’a üye ataması

Diğer yandan kararnamenin ardından Yargıtay ve Danıştay’daki boş üyeliklere de atama yapılacak. Yargıtay’da şu an 6 üyelik boş görünüyor. Ankara Başsavcısı Ahmet Akça’nın Yargıtay Üyeliği için kulis yürüttüğü öğrenildi.

Ancak yüksek yargı üyeliklerine yapılan atamalara yönelik hâkim ve savcılardan eleştiriler geliyor. Özellikle bu kadrolara kürsüde görev yapan hâkim ve savcılar yerine, iktidara yakın veya iktidarın hoşuna gidecek kararlara imza atan yargı mensuplarının atanması temel eleştiri konusu. Ancak HSK’nın bunu dikkate alıp almayacağı ise bilinmiyor.

Soylu’nun ekibi tasfiye edilecek mi?

Yargıda durum böyleyken, benzer tablo mülkiyede var. Süleyman Soylu’nun milletvekili olmasının ardından İçişleri Bakanlığı’na atanan Ali Yerlikaya, yeni kadrosunu oluşturmak için yoğun mesai içinde. Özellikle vali, emniyet müdürlerini kapsayan kapsamlı iki kararname hazırlığının sürdüğü öğrenildi. Özellikle Soylu’ya yakın vali ve müdürlerin merkeze çekilerek tasfiye edilmesine kesin gözüyle bakılıyor. Kararnamede, özellikle Soylu’ya yakın Ankara Emniyet Müdürü Servet Yılmaz’ın adının yer alıp almayacağı ise merak konusu oldu. Ali Yerlikaya’nın da kendine yakın bazı isimleri kararnameye eklemesi bekleniyor. Valiler kararnamesinin cumaya kadar Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanması bekleniyor.

Bu kararnamelerin ardından ise İçişleri ve Emniyet Genel Müdürlüğü bürokrasisinde kapsamlı değişlikler yapılacak.

Ancak yargıda ve mülkiyede yaşanacak tüm değişikliklerin, insan hakları, demokrasi ve hukuk devleti yönünden olumlu gelişmelere yol açmasını beklemek yanılgı olacak.