Ahmet Çağatay Bayraktar 

Kamuda yardımcı hizmetler sınıfı kadrosunda yer alan çalışanlar maaş ve kadro düzenlemesi bekliyor. Geçmişte çaycı, hademe, odacı gibi isimlerle anılan bu sınıfa zamanla Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) ile Türkiye geneli sıralamasında ilk binlere girip doksan üstü puan alanlar da atanmaya başladı. 1965 yılında Devlet Memurları Kanunu’na eklenen yardımcı hizmetler sınıfında günümüz şartlarına göre üniversite hatta yüksek lisans mezunları çalışıyor. Bir çalışan, kadrosu gereği temizlikten dosya dağıtımına kadar birden fazla işi yerine getiriyor.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’na (KESK) bağlı Büro Emekçileri Sendikası’nın (BES) önceki genel başkanı Bahadır Berdicioğlu uzun süredir emekçilerin gündeminde yer alan yardımcı hizmetler sınıfına bağlı çalışanların sorunlarını ve çözüm önerilerini 24 Saat’e anlattı.

Kamu çalışanları arasında kadro hakları bakımından en az hakka sahip olanın yardımcı hizmetler sınıfına bağlı memurlar olduğunu söyleyen Bahadır Berdicioğlu bu sınıfın kaldırılarak çalışanların normal memuriyet kadrosuna dahil edilmesi gerektiğini belirtti: “Ek gösterge ve hakların memurlarla eşitlenme talebimiz yanında yükselme hakkının verilmesi de yardımcı hizmetler sınıfında çalışanların istekleri arasında. Bunun nedeni de kurumlarda yardımcı hizmetler sınıfında çalışanlar için memuriyete geçiş sınavlarının düzenlenmemesi.”

Kurum içi sınavlar açılmıyor

15 yılı aşkın süredir kurumların memuriyete geçiş sınavını düzenlemediğini belirten Berdicioğlu, “Burada yönetimin düşüncesi, yardımcı hizmetler sınıfı çalışanları memuriyete geçerse onların işin kim yapacak şeklinde. Halbuki bu sınıfta çalışanlar arasında üniversite hatta yüksek lisans mezunu olup işinde deneyim kazanmış arkadaşlarımız var. Deneyimli arkadaşların düzenlenecek sınavlarla memuriyete geçmesi ve buralarda yükselmesi ise hem kamuda verimliliği hem de verilen hizmetin kalitesini artıracak. Öteki taraftan da yeni çalışanların istihdam edilmesinin önü açılacak” dedi.

Ek gösterge hakları bulunmuyor

FLO Group ilk sürdürülebilirlik raporunu yayımladı FLO Group ilk sürdürülebilirlik raporunu yayımladı

Kalıcı çözümün bu sınıf çalışanlarının Genel İdare Hizmetler sınıfına alınması olduğunu söyleyen Berdicioğlu, “59 yıl önceki ihtiyaçlara göre oluşturulan Yardımcı Hizmet Sınıfı'nda görev yapan memurların eğitimlerine uygun, aldıkları sorumluluklar bakımından Genel İdari Hizmetleri'ne veya Teknik Hizmetler Sınıfına geçirilmeleri gerekiyor. Çünkü bu sınıf aynı bir kast sistemi gibi. Devlet memurlarından sadece yardımcı hizmetler sınıfı çalışanlarının ek göstergesi bulunmuyor. Bu durum hem maaşlara hem de emekli aylıklarına olumsuz yansıyor.

Verilen sözler tutulmadı

Sendikalar ile imzalanan 2005 yılı Toplu Görüşme Mutabakat Metni'nin 11. maddesinde, "Yardımcı hizmetler sınıfında çalışanların öğrenim durumlarına göre diğer hizmet sınıflarına bir defaya mahsus olmak üzere sınavsız atanmalarının sağlanması"nın öngörüldüğünü anımsatan Berdicioğlu, “Bu metinde yardımcı hizmetler sınıfının kaldırılması veya bu sınıftaki çalışanlara ek gösterge verilmesi de söz konusu oldu. Ama aradan geçen 19 yılda tasarı rafa kaldırıldı" dedi.

Düzenleme siyasi partilerin de gündeminde

CHP'li Sibel Özdemir, Ömer Fethi Gürer, Mahmut Tanal, MHP'li İsmail Faruk Aksu yardımcı hizmetler sınıfının kaldırılması ya da bu sınıfta çalışanlara eğitim durumlarına göre ek gösterge verilmesi için 2018’de teklif verdi. Dönemin CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut ve CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin de 2019’da verdikleri kanun teklifi ile yardımcı hizmetler sınıfının ek göstergelerden yararlanmaları ve genel idare hizmetleri sınıfındaki kadrolara geçirilmesi talebinde bulundu. Son olarak CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, yardımcı hizmetler sınıfında çalışan personelin kadro değişikliği taleplerini Ekim ayında Meclis gündemine taşıdı.  

Muhabir: Ahmet Çağatay Bayraktar