Cemre Polat

Bolu Kartalkaya'da yaşanan otel yangını, yangın güvenliği konusunu yeniden gündeme getirdi. Yangının ardından yangın tüplerine ve benzeri malzemelere olan talep artarken, bazı işletmelerin bu durumu fırsat bilerek fahiş fiyat artışına gitmesi tepkilere neden oldu. Tüketici Hakları Derneği Başkanı Ergün Kılıç ve Tüketici Konfederasyonu Başkan Vekili Avukat İbrahim Güllü, konuyla ilgili görüşlerini ve tüketicilere yönelik tavsiyelerini paylaştı.

Ticaret Bakanlığı fahiş fiyat uygulayan işletmelere gerekli cezai işlemleri başlatacağını duyurdu. Uzmanlar, vatandaşların da bu işletmeleri Ticaret Bakanlığına, Alo 175 ve CİMER gibi platformlara şikâyet etmesinin önemine vurgu yaptı.

Ticaret Bakanligindan Kartalkaya Yangini Sonrasi Yangin Tupu Fiyatlarindaki Fahis Fiyat Artisina Denetim Fbuf

Kılıç: Ahlaka uygun ticaret yapanlara teşekkür eder hale geldik

Tüketici Hakları Derneği Başkanı Ergün Kılıç, fırsatçılığın kabul edilemez olduğunu belirterek, "Yardımlaşma duygumuzun en çok olması gereken durumdayken bu durumu nasıl kendimize yakıştırırız? Bu çok üzücü, onur kırıcı bir durum" dedi. Kılıç, denetimlerin yetersiz olduğunu ve bu konuda ciddi kararlar alınması gerektiğini vurguladı.

Ergün Kılıç, “Ahlaka uygun ticaret yapan firmalara, yani görevini olması gerektiği gibi yapanlara teşekkür etme noktasına geldik. Yangının çıkmasına neden olan denetimsizlikte olduğu gibi, bu konuda da bir denetimsizlik söz konusu. Piyasa gözetim ve denetim birimleri bu konuda ciddi bir karar almalı ve bu kararlar caydırıcı olmalı.

Biz bu ahlaksızlığı, vicdansızlığı 1999 depreminde gördük, sel baskınında, yangınlarda gördük. Denetimler yeterli değilse yasama birimleri ve yetkililer, bakanlıklar, yeniden düzenleme yapmalı. Gerekirse bu konu ceza hukuku açısından değerlendirilmeli” sözlerini aktardı.

Fahiş fiyatı belirleyen bir birim olmadığının altını çizen Kılıç, “Bunu belirleyen bir ölçüt yok. Yangın tüpünün fiyatını belirleyen bir kurum yok. Ancak önceki fiyatını bugünküyle kıyaslayarak yapabilirler. Hassas olduğumuz yangın, deprem gibi durumlarda devlet müdahaleci olmalı” dedi.

Ekran Alıntısı-33

“Devlet ve yetkili kurumların sorumluluğunu üstlenmek zorunda kalıyoruz”

“Bilinçli tüketici” adı altında tüm sorumluluğun vatandaşların omzuna yüklendiğini söyleyen Kılıç, şöyle konuştu:

“Tüketiciler sadece şikâyet edebilirler. Tüketicinin ceza kesme ya da o firmaları regüle edecek gücü yok. Ancak Ticaret Bakanlığına, CİMER’e, tüketici derneklerine şikâyet edebilirler. Bize ulaşırlarsa şikayetlerini iletebiliriz.

Tüketicilere uzman gözüyle bakılıyor. Depremde bizden jeoloji mühendisi, inşaat mühendisi, mimar olmamızı beklediler, gıda alırken gıda mühendisi olmamızı beklediler. Bu, dünyanın hiçbir yerinde anlaşılabilecek bir durum değil.

Dünyanın hiçbir yerinde olmayan adaletsiz bir vergi sistemi içinde yaşamamıza rağmen, devlet ve yetkili kurumların sorumluluğunu biz üstlenmek zorunda kalıyoruz. Kamu kurumlarından beklentimiz, denetimlerini düzgün yapmaları. Vatandaşı birbiriyle kavga ettirmesinler, işlerini düzgün yapsınlar, biz de onlara inanalım ve güvenelim istiyoruz.”

Thumbs B C 14391Fc4B9E8F01358Cf6C575630A465

Güllü: Yangın tüpü fiyatları bir haftada yüzde 43 arttı

Tüketici Konfederasyonu Başkan Vekili Avukat İbrahim Güllü ise yangın güvenliği ürünlerindeki fiyat artışlarını “vurgunculuk yapma zihniyetinin tezahürü” olarak niteledi.

Ticaret Bakanlığının denetimleri artırarak cezai yaptırımlarda bulunmasının tüketici açısından güvence ve fırsatçılara gözdağı olacağını belirten Güllü, “Tüketici, kamu otoritesinin sahadaki gözü kulağıdır. Her ürüne uzanan bir tüketici eli vardır. Bu noktada tüketicilerimiz, Alo 175 ve e-Devlet’ten ya da CİMER üzerinden Ticaret Bakanlığına ihbar ve şikayetlerini iletmelidir.

Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu gelen şikayetleri değerlendirmekte ve cezai kararlar vermektedir. Ancak cezaların para cezası olması caydırıcı olmaktan uzaktır. İfşa ve kapatma cezaları ile birlikte hapis cezalarının da olması gerekir ki etkinlik artsın” diye konuştu.

THY, yarınki bazı uçuşların iptal edildiğini açıkladı THY, yarınki bazı uçuşların iptal edildiğini açıkladı

Fiyat artışları ile ilgili kamu otoriteleri ve yerel yönetimlerin birlikte çalışması gerektiğini söyleyen Güllü, “Yerel yönetim zabıta kolluğu fahiş fiyatla mücadele ve piyasa fiyatlarının istikrarına önemli katkılar sağlayabilir. Yerel yönetimler fiyat etiketi, son kullanma tarihi gibi birçok açıdan denetimde bulunarak etkin rol oynayabilir. Hatta kamuoyuna yansıyan haberlerde yerel yönetimlerin bazı marketleri kapattığını da görüyoruz. Bu tür uygulamalar fırsatçılara karşı gözdağı olacak ve olumsuzlukların azalmasına katkı sağlayacaktır” sözlerini aktardı.

Güllü, ayrıca bu işletmelere verilen para cezaları, ifşa ve kapatma cezalarının yanı sıra hapis cezalarının da olması gerektiğini vurguladı.

Kartalkaya Yangin Aa 2324602 1

"Yerel yönetimler ve STK’lar daha etkin olmalı”

STK ve tüketici örgütlerine yetki verilmesi, taklit ve tağşiş ile mücadele kapsamında ürünleri laboratuvarlarda ücretsiz analiz ettirme hakkı verilmesinin de önemli olduğunu söyleyen Güllü, "Türk Ceza Kanunu’nun 237. maddesindeki ‘fiyatları etkileme’ suçu ile 240. maddesindeki ‘karaborsacılık’ suçlarının cezalarının ertelenemez ve paraya çevrilemez hale getirilmesi gerekir. Firmaların ifşa edilmesi, ticaretten geçici ve sürekli menedilmesi uygulamalarının getirilmesi ve yaygınlaştırılması gerekir” sözlerini aktardı.

"Caydırıcı cezalar uygulanmalı”

Güllü, Türk Ceza Kanunu’ndaki fiyatları etkileme ve karaborsacılık suçlarına yönelik cezaların ertelenemez ve paraya çevrilemez hale getirilmesi gerektiğine dikkat çekti. 

Son olarak, Ticaret Bakanlığı’nın perakende ticarette veri paylaşımını düzenleyen yönetmeliğinin devreye sokulması gerektiğini belirterek, "Bu sistem devreye girerse fahiş fiyat uygulayanlar kolaylıkla tespit edilebilir" dedi.

Muhabir: Cemre Polat