Dünya

Yaklaşık 200 insani yardım tırı Gazze'ye geçmek için Refah Sınır Kapısı'nda bekliyor

Gazze'ye insani yardım ulaştırılması için yeniden açılması konusunda anlaşılan Mısır'daki Refah Sınır Kapısı'ndakitırların bekleyişi sürüyor. Gazze'ye girmesi planlanan 200'den fazla tır ve yaklaşık 3 bin ton yardımın Refah Sınır Kapısı'nda ya da yakınlarında hazır şekilde beklediği açıklandı. Sınır kapısının ne zaman açılacağı ise belirsizliğini koruyor.

Abone Ol

Mısır devletiyle bağlantılı televizyon kanalı Al Qahera NewsRefah kapısının bugün açılacağını bildirmişti. Ancak Kahire, sınırında Gazze tarafındaki yolların tamiri için daha fazla zaman gerektiğini duyurdu.

Uluslararası haber ajansları, 7 Ekim'deki Hamas saldırısının ardından İsrail ordusunca bombalanmaya başlanan yolların Mısır tarafından tamirinin devam ettiğini bildirdi.

Associated Press, bölgede bombardıman sonucu oluşan kraterlerin doldurulması için yürütülen çalışmalarda, bu alana çakıl taşıyan inşaat kamyonları ve buldozerler kullanıldığını aktardı.

ABD Başkanı Joe Biden'ın Çarşamba akşamı İsrail ve Mısır liderleriyle yaptığı görüşmelerin ardından Gazze'ye Refah Sınır Kapısı'ndan günde 20 tır insani yardım ulaştırılması konusunda anlaşmaya varılmıştı. İsrail, yardımların AB ve ABD'nin terör örgütleri listesinde bulunan Hamas militanlarının eline geçmemesini ve sadece Gazze Şeridi'nin güneyinde dağıtılmasını şart koşmuştu.

Gazze'nin 2 bin tır yardıma ihtiyacı var

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Acil Durum Programı Direktörü Michael Ryan, varılan anlaşmayı "okyanusundaki bir damla" olarak tanımladı. Ryan, Gazze'de 2 bin tır yardıma ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

İsrail ile Hamas arasındaki son çatışmalardan önce Gazze'ye günde 450 tır yardım ulaştırılıyordu.