Genel

Vize krizi artıyor! Türkiye ikinci sırada

Avrupa Komisyonu'nun resmi rakamlarına göre, vize ret oranında İran'dan sonra Türkiye yer aldı.

Abone Ol

Avrupa ülkelerine yapılan vize başvuruların da kriz devam ediyor.

Paramevzu.com'da yer alan habere göre AB’ye tam üyelik başvurusu bulunan ve gümrük birliğinde ortaklığı olan Türkiye, Avrupa Birliği ile imzalanan Ortaklık Anlaşmaları’na rağmen, Türklere haksız yere uygulanan vizeyi giderek sertleştiriyor.

En çok ret İran'a

AB ülkelerine, 2023 yılında yapılan 1 milyon 55 bin 885 vize başvurusundan yüzde 16’dan fazlası reddedildi. Yaklaşık 200 bin Türk'e AB vizesi verilmedi. İran vatandaşlarının ret oranı 2022’de yüzde 25.1 ve 2023’te yüzde 30 oldu. Bu oranlarla İran, vize retlerinde Türkiye'yi geçti. Türkler, bu sıralamada Avrupa’ya vize başvurusu en çok reddedilen ikinci ülke oldu.

2024 yılında durum daha da kötüye gidiyor. Corona sonrası yaşanan yoğunluk, ekonomik kriz ve Avrupa’ya kaçak yoldan girişler, vizelerin daha sıkı incelenmesine neden oldu.

Vize randevuları 7 ay sürebilir

Almanya, vize randevularının 7 ayı bulabileceğini açıklamıştı. Sözcü'de yer alan habere göre, nadir durumlarda, bir ay ya da birkaç ay içerisinde vize alınabilirken en büyük mağduriyet aile birleşimlerinde ve iş dünyasının ziyaretlerinde yaşanıyor.