Genel

Veteriner hekimlerden sokak hayvanları için kısırlaştırma ve aşılama talebi

Veteriner Hekimler Derneği Başkanı Gülay Ertürk, 4 Ekim Hayvanları Koruma Günü dolayısıyla Hayvanları Koruma Kanunu'na ilişkin açıklama yaptı. Çözüm önerilerini de paylaşan Ertürk, "Veteriner Hekimler Derneği olarak, daha insancıl, sürdürülebilir ve bilimsel temelli çözümler üretilmesini destekliyor, hayvanların yaşam hak ve refahlarını savunmaya devam edeceğimizi bir kez daha ifade ediyoruz" dedi.

Abone Ol

Veteriner Hekimler Derneği Başkanı Gülay Ertürk, sokak hayvanları popülasyonunun insancıl yöntemlerle kontrol edilmesinin kısırlaştırma ve aşılama programlarıyla mümkün olacağını belirtti.

4 Ekim Hayvanları Koruma Günü dolayısıyla açıklama yapan Ertürk, Hayvanları Koruma Kanunu'nun kamu vicdanında tepkilere neden olduğunu vurguladı. 

Ötenazi ile sokak hayvanı sayısının azaltılmayacağına dikkat çeken Ertürk, şu ifadeleri kullandı:

"Geçtiğimiz temmuz ayında, sokak hayvanlarının sayısının kontrolü için Hayvanları Koruma Kanunu’nda değişiklik yapılmış ve ötenazi kararlarını içeren yeni düzenlemeler yapılarak kamu vicdanında büyük tepkilere yol açılmıştır. Veteriner Hekimler Derneği olarak biz, ötenazi ile sokak hayvanı sayısının azaltılmayacağını bir kez daha vurguluyoruz. Bu konuda anayasal süreç devam etmektedir. Bu bağlamda, sokak hayvanları popülasyonunun insancıl yöntemlerle kontrol edilmesi, bilimsel verilere dayanan kısırlaştırma ve aşılama programlarıyla mümkün olacaktır."

Çözüm önerileri

Öte yandan, sokak hayvanlarının korunmasına yönelik çözüm önerilerini paylaşan Ertürk, şunları söyledi:

"Ülkemizde sahipsiz sokak hayvanlarının korunmasına yönelik yetersiz altyapı ve kaynaklar, bu sorunun tüm yerel yönetimlerce, eş zamanlı ve seferberlik zihniyetiyle yönetilmesini ve denetimini zorunlu kılmaktadır. Çözüm önerilerimiz arasında, veteriner işlerinin belediyelerde daha etkin yönetilmesi, kısırlaştırma ve aşılama çalışmalarının hızlandırılması ve sokak hayvanları için yeterli sayıda ve hayvan refahına uygun barınma koşullarının sağlanması yer almaktadır.

Bugün Dünya Hayvanları Koruma Günü’nde, yalnızca evcil hayvanlar değil, endüstriyel önem taşıyan hayvanları ve nesli tükenmekte olan yaban hayvanları da dikkate alınmalıdır. Anadolu’da nesli tükenme tehlikesi altında olan birçok hayvan türü bulunmaktadır. Bu canlıları korumak, yalnızca bugün değil, her gün görevimizdir.

Veteriner Hekimler Derneği olarak, daha insancıl, sürdürülebilir ve bilimsel temelli çözümler üretilmesini destekliyor, hayvanların yaşam hak ve refahlarını savunmaya devam edeceğimizi bir kez daha ifade ediyoruz."