Genel

Veteriner Hekimler Derneği'nden sokak hayvanları için beş maddede çözüm önerisi!

Veteriner Hekimler Derneği'nden (VHD) sahipsiz sokak hayvanları ile ilgili yapılan açıklamada, beş maddede konuya ilişkin çözüm önerileri sunuldu.

Abone Ol

Veteriner Hekimler Derneği'nden (VHD) yapılan açıklamayla, 'çocuklar da ölmesin köpekler de' çağrısında bulunuldu. 

Sahipsiz sokak hayvanlarına ilişkin sorunlar ile ilgili çözüm önerilerinin paylaşıldığı açıklama kapsamında, sahiplendirilmeyen köpeklerin uyutulmaması gerektiği, bunun 5199 sayılı kanuna aykırı olduğu vurgulandı.

Öte yandan, veteriner hekimlerin görüş ve desteklerinin alınmadığı hiçbir çözümün başarılı olacağına inanmadıkları belirtilen açıklamada, problemin çözümünde en önemli engelin 'yönetsel' olduğu kaydedildi. 

İşte VHD'nin beş  maddede sunduğu çözüm önerileri; 

"Sahipsiz Sokak hayvanı popülâsyonunu kontrol altında tutmak için kısırlaştırma şarttır. Ancak, kısırlaştırma programları tek bir yönetim merkezinden idare edilmediği takdirde, başarısızlıkla sonuçlanmaktadır. Bir belediye sınırları içerisindeki hayvanlar kısırlaştırılsa bile, diğer belediye sınırlarından o bölgeye hayvanlar yeniden taşınmakta ve üremeye devam etmektedirler. Kısırlaştırma  tek merkezden yapılamıyorsa serbest veteriner hekimlerden hizmet alma yoluna gidilmelidir."

"Yerel hayvan koruma gönülüllüleri sorumluğunda bakılmalı"

"Hayvanlar  kısırlaştırılıp alındıkları yerlere bırakılsa da bu kez herhangi bir kişinin sorumluluğunda olmadıklarından, içgüdüleriyle davranan bu hayvanların sürüleşip vahşileşip insanlara saldırmaları söz konusu olmaktadır. Dolayısıyla, saldırgan,  hasta, yaşlı ve bakıma muhtaç sokak köpeklerinin kanunda ve yönetmelikte belirtilen yerel hayvan koruma gönüllüleri sorumluluğunda, hayvan refahına uygun alanlarda, bakılmasının  sağlanması çözüm sağlayacaktır."

"Veteriner İşleri Müdürlükleri olması zorunluluk"

"Ülkemizdeki sahipsiz sokak hayvanları olaylarının sorumluluğu sadece Belediyelere yüklenilmektedir. Birçok Belediye’de, Veteriner İşleri Müdürlükleri bulunmamaktadır. Belediyelerde hayvanlardan geçen hastalıklar için de Veteriner İşleri Müdürlükleri olması zorunluluktur."

"İşleyişin başarısı ve sorumlular sorgulanmalı"

"Sahipsiz Sokak hayvanları problemi büyük bir sorun olup, Tarım Bakanlığı teşkilatı açısından Şube Müdürlüğü nezdinde ele alınması sorunun çözümünde güçlüğe sebep olmaktadır. Ülkemizdeki tüm hayvanlar ve onlardan geçebilecek tüm hastalıklar için AB müktesebatına uygun olarak, Tarım ve Orman Bakanlığında, Veteriner İşleri Genel Müdürlüğü kurulması, işleyişin başarısı ve sorumluluk sahibi olanların sorgulanması açısından gereklidir."

"Sorumluluğunu yerine getirmeyenler cezalandırılmalı"

"Sokak hayvanlarının korunmasına dair kanun ve uygulama yönetmeliği çerçevesinde rolü olan herkes, takip sistemi içersinde değerlendirilmeli, denetimler gerçekleştirilerek sorumluluğunu yerine getirmeyenler cezalandırılmalı, başarı gösterenler ise ödüllendirilmeli ve sistemin sürdürülebilirliği mümkün kılınmalıdır."