Venezuela 28 Temmuz Pazar günü devlet başkanlığı seçimi için sandıklara gitti. Oy verme işlemi sonrası Venezuela Seçim Kurulu, Maduro'nun oyların yüzde 51'ini alarak kazandığını açıkladı. Bu sonucu tanımayan muhalif lider Maria Corina Machado ise adayları Edmundo Gonzalez'in seçimi esasında oyların yüzde 73'ten fazlasını alarak kazandığını ve seçimde hile yapıldığını savunurken ülkenin birçok noktasında göstericiler sokağa çıktı. 

Venezuela Seçim

Başkent Caracas'ta göstericiler polisle çatıştı. Maduro, seçimlerde hile yapıldığını savunan muhalifleri "darbe girişiminde bulunmakla" suçlarken binlerce gösterici Maduro'nun görevden alınması talebiyle sokaklara çıktı.

Venezuela Seçimler

Lastik yakan ve "özgürlük" sloganları atan göstericilerin, Maduro'nun posterlerini indirdikleri kaydedildi. Olaylarda 32 gösterici gözaltına alındı. Devlet Başkanı Maduro'nun destekçileri, polisler, askerler ve hükümet yanlısı bazı paramiliter gruplar da Caracas'ta toplandı ve göstericilerle çatıştı.

Seçim krizi uluslararası ilişkilere nasıl yansıdı?

Venezuela hükümeti, yedi Latin Amerika ülkesinin diplomatlarından ülkeyi terk etmelerini istedi. Maduro'nun seçim zaferini tanımayan bu ülkeler; Arjantin, Şili, Kosta Rika, Peru, Panama, Dominik Cumhuriyeti ve Uruguay.

Caracas yönetimi, yedi ülkenin tavrını, "Veneuzela'nın egemenliğine yönelik bir saldırı" şeklinde tanımladı. Venezuela, yedi ülkedeki büyükelçilerini de geri çağırdı. Arjantin Devlet Başkanı Javier Milei; seçimlerde hile yapıldığını savunmuş, Maduro için "diktatör" demiş, Veneuzelalılara da "teslim olmayarak mücadeleye devam etmeleri" çağrısı yapmıştı. 

Gazze’de felaketin bilançosu: 34 bin kişinin kimliği açıklandı Gazze’de felaketin bilançosu: 34 bin kişinin kimliği açıklandı

Venezuela'nın da kurucu üyeleri arasında olduğu Amerikan Devletleri Örgütü, ülkedeki son gelişmeleri görüşmek üzere çarşamba günü olağanüstü toplanacak. 

ABD, Avrupa Birliği, Brezilya ve İspanya seçimlerle ilgili verilerin şeffaf şekilde açıklanması çağrısında bulundu.

Rusya, Çin, Küba, Honduras ve Bolivya ise Maduro'yu seçim zaferinden ötürü tebrik etti. 

Editör: Ahmet Çağatay Bayraktar