Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya Milletvekili Veli Ağbaba,  Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın "asgari ücrete ara zam yapılmayacak" açıklamasına yanıt verdi. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) altı aylık resmi enflasyonuna göre asgari ücretin en az 21 bin 422 TL olması gerektiğini vurgulayan Ağbaba, "Böyle enflasyonist bir ortamda 1 kez asgari ücret açıklamak vicdansızlıktır" dedi.

CHP'li Ağbaba, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın temmuz ayında asgari ücrete ara zam yapılmayacağı açıklamasına yazılı olarak tepki gösterdi.

"AKP bu inadından vazgeçmezse, CHP olarak çok net tepki vereceğiz" diyen Ağbaba, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bakan Vedat Işıkhan "Temmuz'da zam yapmayacağız" dedi. 2013'te 2 kez, 2015'te 2 kez, 2022'de 2 kez ve 2023'te 2 kez asgari ücret belirlenirken, 2024'te hele de böyle enflasyonist bir ortamda 1 kez asgari ücret açıklamak vicdansızlıktır. Avrupa'nın 1 dünyanın en yüksek 3. enflasyonuna sahip bir ülkede asgari ücreti 1 kez değerlendirmek milyonlarca emekçiye 'ölün' demektir. Eğer AKP bu inadından vazgeçmezse, CHP olarak çok net tepki vereceğiz. Hem insanları açlığa mahrum et, hem enflasyon altında ezilmesini izle hem de haklı taleplerine kulaklarını tıka. Kusura bakmasınlar, ara zam yoksa sokak var." 

"Türkiye, OECD ülkeleri içinde de en yüksek enflasyona sahip ülke"

Öte yandan, Türkiye'de yüksek seyreden enflasyonu dünya ile kıyaslayarak değerlendiren Ağbaba, enflasyonun yalnızca Türkiye ve Arjantin'de yükseldiğini belirtti.

Ağbaba, Türkiye'nin OECD ülkeleri içinde en yüksek enflasyona sahip ülke olduğunu kaydederek, şöyle dedi: 

Türkiye-Suudi Arabistan İnşaat Forumu, İstanbul'da gerçekleştirildi Türkiye-Suudi Arabistan İnşaat Forumu, İstanbul'da gerçekleştirildi

"Birçok ülkede enflasyon düşerken, en yüksek enflasyona sahip ülkelerin başında Arjantin ve Türkiye gelmek. Arjantin'de enflasyon oranı Nisan 2024'te yüzde 289,40 iken, Türkiye’de Mayıs 2024 verilerine göre yüzde 75,45 oldu. Arjantin ve Suriye'den sonra yüksek enflasyonda dünya 3. sıradayız! OECD ülkelerinin ortalamasında ise yıllık enflasyon Mayıs 2024'te yüzde 5,74 seviyesinde genel olarak sabit kalırken, Türkiye OECD ülkeleri içinde de en yüksek enflasyona sahip ülke."

Muhabir: Kağan Karacehennem