Vekiller sucuk keyfinde, emekli iş kuyruğunda

Gençlik ve Spor Bakanı ile eski bakanlar ve AKP’li vekillerin mangalda sucuk keyfi yapması doğrusu iç burkan görüntülerdi.

Abone Ol

Şükrü Karaman

Bakan Osman Aşkın Bak, eski Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile bazı eski bakanlar ve bazı vekillerin Kayseri’de bir açılışta sucuk keyfi yapması geçim sıkıntısı yaşayan dar ve sabit gelirli kitle tarafından oldukça tepki çekti. Hiç olmazsa mangal partisinin fotoğrafını gizleseydiler. Milletin gözünün içine baka baka gülücüklü görüntü vermeleri etik değildi. Kimse onların ne yediği ya da ne içtiğinin derdinde değil. Ne yerlerse yesinler. Lakin evine et girmeyen halkın gözüne sokmasınlar mangallarını, şişe sokulmuş sucuklarını.

Emekli 12 bin 500 TL aylıkla, asgari ücretli 17 bin 2 TL ücretle ayakta durmaya çalışırken, hali vakti iyi olmayan ailelerin okula giden çocukları beslenme çantasına yiyecek koyamazken iktidar partisinin vekillerinin keyfi yerinde. Herkese açık yerlerde bu tür görüntüler verirseniz doğal olarak hayat pahalılığından bunalan halk da size tepkisini en üst perdeden gösterir. 

Hatırlayın;  aynı partinin bir kadın vekil  sosyetenin uğrak yeri Monaco Yat Kulübü’nde yediği çok pahalı ıstakozla,  bir diğer erkek vekil de  milyonluk kol saati ile medyaya haber olmuş, günlerce konuşulmuştu. Şimdi de sucukçu vekiller. Mangalda sucuk keyfi yapmak suç mu. Elbette değil. Ancak halk,  derin ekonomik sorunlarla boğuşurken, onların herkesin görebileceği alanda gülücüklü görüntüleri vicdanları yaraladı.

Emeklilik durumlarına göre ayda 200-300 bin TL maaş alan vekiller maddi sorun yaşamasa bile halkın sorunlarını hiçbir zaman göz ardı etmemeli. Mütevazı yaşamları ile onlara örnek olmalı. Empati yapmaları şart. TBMM’ye giren aslını unutuyor galiba. Tabii halkın sorunlarını dert edinen, her daim yanlarında olanlara sözümüz yok.

Can yakan hayat pahalılığının en ağır tokadı gariban emeklinin suratına iniyor. Son derece yetersiz aylıklarından ötürü ileri yaşlarına rağmen iş kuyruğunda yeni ekmek kapısı arıyor. 17 milyona yakın emekli, dul ve yetimin en az yarısı çalışıyor. Çoğu kayıt dışı ve gündelik işlerde istihdam ediliyor. 12 milyon emeklinin aylığı net 17 bin 2 TL olan asgari ücretin altında. Ortalama emekli aylığı 14 bin TL. Bu paralarla geçinmekte zorlanan emekli sonbaharlarında  ilkel koşullardaki işyerlerinde ter akıtıyor.

2002 yılında yüzde 36.6 düzeyinde olan çalışan ve iş arayan emeklilerin oranı 2023 yılında yüzde 55’i aştı. Temmuz 2024 döneminde İŞKUR’a iş başvurusunda bulunan emeklilerin sayısı arttı. Temmuz 2024’te 50 yaş ile 65 yaş üzeri grupta iş arayanların sayısı 197 bin 303’e yükseldi. Geçen yıl aynı dönemde bu rakam 191 bin 679 kişiydi.

Düşündürücü ve acı olan 65 yaş üzeri  iş arayanlarının sayısının hızla artması. Temmuz 2024 döneminde 50 yaş ile 65 yaş üzeri 58 bin 517 emekli işe yerleştirildi. Emekliye aylığı yetmiyor, ikinci işin peşinde koşuyor. Ne yapsın garibanlar. Zira hayat çok pahalı. Çalışan emeklinin çoğunun kayıt dışı istihdam edilmesi acı tablonun bir diğer olumsuz yüzü.
Hal böyle iken, 4 milyon emekli 12 bin 500 TL aylığa talim ederken, aylardır kırmızı eti yiyemezken vekillerin keyfi yerinde. Hadi mangalda sucuk keyfini yaptınız. Bari bunu göstermeyin millette. Hiç mi ders almıyor bu vekiller. Sosyete lokantasında ıstakozu mideye indirmek, milyonluk kol saati ile gösteriş, milyon dolarlık lüks otomobillere binmek, lüks rezidans ve villalarda oturmak, şimdi de dar gelirlinin yüksek fiyatından yanına yanaşamadığı sucuk partisi. Pes doğrusu.