Saadet Partili Özdağ: Çocuklarımıza devlet sahip çıkmıyorsa kim sahip çıkacak? Saadet Partili Özdağ: Çocuklarımıza devlet sahip çıkmıyorsa kim sahip çıkacak?

akkari Belediye Eş Başkanı Mehmet Sıddık Akış’ın görevden alınarak yerine kayyum atanması, Van’da protesto edildi. DEM Parti Van Milletvekili Mahmut Dündür, "Bu karar geri alınana kadar bütün alanlarda sokaklarda demokratik toplumsal tepkimizi ortaya koyacağız. Halkın iradesiyle seçilen insanlara saygı göstereceksiniz. Atanmışlar, seçilmişlere haksızlık yapamaz. Bir gün hukuk önünde sizler hesap vereceksiniz" dedi. Protesto sonrası ise polis, 5 kişiyi gözaltına aldı. 

Hakkari Belediyesi'ne kayyum atanması kararı Van'da protesto edildi. KESK binası önünde bir araya gelen Emek ve Demokrasi Platformu üyeleri, burada basın açıklamasında bulundu.

"Atanmışlar, seçilmişlere haksızlık yapamaz"

"Bu karar geri alınana kadar bütün alanlarda sokaklarda demokratik toplumsal tepkimizi ortaya koyacağız" diyen DEM Parti Van Milletvekili Mahmut Dündür, şu sözleri kullandı: 

"Yaklaşık 2 ay önce bir genel seçim yapıldı herkes sandığa düzgün bir şekilde gitti ve oyunu kullandı fakat daha seçim bitmeden bunların kirli kayyum, talan zihniyeti devam etmektedir. Kayyum talandır, hırsızlıktır, fakirin cebinden çalmaktır  bu halkın iradesini tanımamaktır. Van halkının iradesine kayyum atamak istediler fakat nedense bir akıl bunlara fısıldadı bu yanlıştan dönüldü. İki ay sonra bakıyoruz tekrar Hakkari’de halkın iradesiyle seçilmiş belediye başkanımıza aynı şekilde düzmece kararlarla hukuksuz verilen kararlarla tekrardan kayyum atanıyor. Buradan sizlere sesleniyoruz bu kararı verenler yanlış yapıyorsunuz. Bu halkın iradesini kıramazsınız bu yanlıştan bir an önce geri dönün. Kürt halkı bunu asla kabul etmeyecektir. Bu karar geri alınana kadar bütün alanlarda sokaklarda demokratik toplumsal tepkimizi ortaya koyacağız. Halkın iradesiyle seçilen insanlara saygı göstereceksiniz. Atanmışlar, seçilmişlere haksızlık yapamaz. Bir gün hukuk önünde sizler hesap vereceksiniz. Bundan önceki Fetöcüler gibi sizlerde hukuksuz kararlara imza atmayın. Bunun hesabını ödeyeceksiniz zannetmeyin ki hep böyle devam edecek."

Anayasal haklar hatırlatıldı

Van Barosu Başkanı Sinan Özaras ise şunları söyledi:

"Bizler dün Van halkının iradesine yönelen hukuksuz tutumun karşısında durduğumuz gibi bugün Hakkari halkının iradesine yönelen hukuksuz tutuma karşı burada bulunuyoruz. Bizler buradan şunu belirtiyoruz öncelikle burada açıklamamızı yapıyorsak bu sadece Van Valiliği'nin değil Türkiye Cumhuriyeti'ndeki her bir idarecinin ayıbı ve hukuksuz tutumunun sonucudur. Bizlerin Anayasa’daki hakkımızı hatırlatmak isterim.  Bizlerin yürüyüş ve ifade hakkımızı kısıtlayamazsınız. Van Barosu yıllardır size sesleniyor. Siz dün olduğu gibi bugün de hukuksuzluğu devam ettiriyorsunuz. Bir gün bu hukuksuzluğun hesabını vereceksiniz."

 "Halk kayyım uygulamasını kabul etmiyor"

"Hakkari Belediyesine kayyım atanması halk iradesine darbedir" diyenVan Eğitim Sen Şube Başkanı Murat Atabay, şu ifadeleri kullandı: 

"Van Valiliği'nin bu antidemokratik kararını protesto ediyoruz. Hakkari Belediyesi'ne kayyım atanması halk iradesine darbedir. 31 Mart 2024 tarihinde yapılan yerel seçimlerde halk sadece Belediye Eş Başkanları seçmemiş aynı zamanda kayyum atanan yerlerde yüksek oy oranlarıyla kayyum politikalarını kabul etmediğini de göstermiştir. Buna rağmen AKP+MHP iktidar bloğu bir kez daha kayyum politikalarını devreye sokarak Hakkâri’de halkın iradesini gasp etmiştir. Biliyoruz ki, bu girişim ülkede demokrasiden, barıştan, emekten yana olan herkese verilmiş bir gözdağıdır. Binlerce insanın oylarını alarak yüzde 48.92 ile seçilen DEM Partili Hakkari Belediye Eş Başkanının, atanmış bir İçişleri Bakanı tarafından görevden alınarak yerlerine, partili cumhurbaşkanlığı sisteminin partili valilerini kayyum atamak kırıntıları kalan demokrasiyi tümden rafa kaldırmaktır. İçişleri Bakanının açıklaması selefi olduğu İçişleri Bakanının, 'mahkeme kararını bekleyemezdik' söyleminin tekrarı ve asgari demokrasi ilkelerinin ayaklar altına alındığının itirafıdır. Açıklama ortada hukuki bir sürecin değil siyasi bir darbenin olduğunu göstermektedir.''

Editör: Ahmet Ertüm