Dünya

Uzayda hava sızıntısı tehlikesi yaşanıyor

Uluslararası Uzay İstasyonu'nda hava sızıntısı yaşandığı belirtiliyor. Bu sızıntının küçük olsa bile gittikçe büyüdüğü gözlemlenirken, konu hakkında açıklamalar yapıldı. Rusya Uzay Ajansı sorunun bir tehdit oluşturmadığını söylerken, NASA ise panik yapmaya gerek olmadığını ekledi.

Abone Ol

Haber Merkezi - Rusya uzay ajansı tarafından, Uluslararası Uzay İstasyonu'nun kendi bölümünün yine bir hava sızıntısı sorunu yaşadığı belirtildi. Fakat ajans, sorunun şu anda mürettebat için bir tehdit oluşturmadığını belirtti.Roscosmos'un açıklamasına göre, "Gerçekten de uzmanlar ISS'de bir hava sızıntısı tespit ettiler. Mürettebata ya da istasyonun kendisine yönelik herhangi bir tehdit söz konusu değil" denildi. Rus haber ajansı TASS'a göre ise, uzay yetkilileri Rus mürettebatın ISS'deki potansiyel sızıntıları tespit etmek ve düzeltmek için düzenli olarak çalışılıyor. Amerikan Ulusal Uzay Ajansı ISS Program Müdürü Joel Montalbano'ya göre sızıntı küçük ancak gittikçe büyüyor.

Montalbano, "Uluslararası Uzay İstasyonu'nun sonunda sızıntı gördüğümüz bir alan var. Küçük bir sızıntı var. Son Progress fırlatma ve kenetlenmesinden yaklaşık bir hafta önce sızıntının arttığını gördük" dedi. Bu sızıntı kaynağı, Ekim 2020'de tespit edilmiş vee geçici olarak düzeltilmişti. Fakat Kasım 2021'de Rus kozmonot Pyotr Dubrov tarafından başka bir olası sızıntı noktası bulunmuştu.

Roscosmos Ocak 2022'de yaptığı açıklamada Zvezda'daki "son hava sızıntısının" yerinin tespit edildiğini ve giderileceğini söylemişti. Fakat Çarşamba günü yapılan açıklama, sorunun yeniden ortaya çıktığını gösteriyor. Ayrıca Roscosmos, Çin'in bağımsız Tiangong istasyonu örneğini izleyerek kendi uzay istasyonunu inşa etmeyi planladığını belirtti.