İSTANBUL (AA) - Üsküdar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu (SHMYO) Acil Durum ve Afet Yönetimi Program Başkanı Öğr. Gör. Dr. Ayşe Aydemir Yıldırım, bireysel olarak fırtınaya karşı korunma konusunda bilgi verdi.

Hatay'da evinde ruhsatsız silah bulunan kişi tutuklandı Hatay'da evinde ruhsatsız silah bulunan kişi tutuklandı

Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, Dr. Ayşe Aydemir Yıldırım, kuvvetli rüzgarlarla ortaya çıkan ve kar, yağmur gibi yağışların da eşlik ettiği fırtınaların ciddi hasarlara yol açabileceğini ifade etti.

Yıldırım, "Acil durum olarak değerlendirebileceğimiz bu doğa olayının öncesinde alacağımız tedbirleri, sırasında ve sonrasında yapılması gerekenleri bilmemiz önemli.” ifadesinde bulundu.

- Meteorolojik uyarılar takip edilmeli ve dikkate alınmalı

Yıldırım, fırtına öncesinde yapılması gerekenler hakkında, meteorolojik uyarılar televizyon, radyo vb. yayın kuruluşlarından takip edilmesi gerektiğini ve önemli noktanın uyarıları dikkate almak olduğunu vurguladı.

Uyarılar yapıldıktan sonra gerekmedikçe kesinlikle dışarıya çıkılmaması gerektiğine dikkati çeken Yıldırım, şunları kaydetti:

"Sahil bölgesinden uzaklaşılmalı. Balkon, teras gibi alanlarda bulunan saksılar, uçabilecek her türlü eşya kaldırılmalı veya sabitlenmeli. Kapılar, pencereler, kepenkler kapatılarak, rüzgâr girişi engellenmeli. Araçlar mümkünse kapalı garajlara park edilmeli, bina, ağaç, duvar gibi yıkılma veya parça düşme ihtimali olan yerlerden uzaklaştırılmalı. Afet ilk yardım çantası yanına alınmalı."

Yıldırım, fırtına sırasında yapılması gerekenler hakkında sakin bir şekilde herkesin, güvenliği için evlerinde veya kapalı alanlarda beklemesi gerektiği belirtti. Yıldırım, "Dışarı çıkma durumunda, bina, ağaç, elektrik direği, cami minaresi gibi yerlerden uzak yürümeliyiz. Fırtına esnasında hasar meydana geldiyse hasarı onarmak için dışarı çıkılmamalı. Fırtınanın geçmesi beklenmeli. Binalara girerken kapılar kapatılmalı." yorumunu yaptı.

Fırtınaya maruz kalan yollarda araba kullanılıyorsa, köprü, viyadük gibi yapılara dikkat edilmesi gerektiğini ve mümkünse alternatif yolların kullanılmasının önemini vurgulayan Yıldırım, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Fırtına meydana geldiğinde dışarıda yapılan her türlü çalışma iptal edilmeli. Askıda eşya, yük bulundurulmamalı, vinç çalışmaları durdurulmalı. Gerekli durumlarda binanın elektrik, su, doğalgaz gibi vanalarını kapatmak için hazırlıklı olunmalı. Bilhassa fırtınalı havalarda soba kullanımından kaynaklanan karbonmonoksit zehirlenmeleri meydana gelmektedir. Dolayısıyla soba kullanımında dikkatli olunmalı."

- "Hasar sonradan ortaya çıkabilir"

Fırtına sonrasında yapılması gerekenler hakkında Yıldırım, yere düşmüş ya da hala sallanmakta olan elektrik kablolarına dokunulmaması gerektiğini belirtti. Yıldırım, "Güvenliğinden emin olunmayan duvar, bina ve ağaçlara yakın yürünmemeli. Hasar sonradan ortaya çıkabilir. Güvenli bir şekilde yapıdaki hasarlar tespit edilmeli ve güvenlik sağlanmadan hasarlı alanlara giriş yapılmamalı. Alınacak bu önlemlerle, fırtınalara karşı kendimizi ve sevdiklerimizi koruyabiliriz." dedi.

Kaynak: aa