İSTANBUL (AA) - ÜNLÜ & Co ile Türkiye Girişimcilik Vakfı (GİRVAK) işbirliğiyle hayata geçirilen "Kadın Teknoloji Girişimcileri Akademisi Programı"nın ilk dönemi tamamlandı.
Şirketten yapılan açıklamaya göre, ilk döneminde ÜNLÜ & Co Kadın Teknoloji Girişimcileri Akademisi'ne girmeye hak kazanan 15 takımdan 40 kadın girişimci, mentorluk ve 20'ye yakın uzman eğitimi ile düzenli bir akademi programında desteklendi.
Girişimcilerin yatırıma erişebilmesi için yatırımcılar ile katılımcıları bir araya getiren programda takımlar, eğitim kampı ile temel girişimcilik yetenekleri kazanma ve fikirlerini iş modeline dönüştürebilme imkanı buldu. İlham sohbetleri, rehber mentörler ve çevrim içi psikososyal desteği de kapsayan programda, katılımcılara girişimcilik yolculuklarında ihtiyaç duyacakları cesaret ve iş hayatına donanımlı bir şekilde başlangıç yapacakları eğitimlerin verilmesi amaçlandı.
Programı tamamlayan girişimciler için düzenlenen mezuniyet töreninde akademi katılımcıları arasından finale kalan beş takım iş modellerini jüriye sunma fırsatı yakaladı.
ÜNLÜ & Co Yönetim Kurulu Üyesi Şebnem Kalyoncuoğlu Ünlü'nün yanı sıra GİRVAK Yönetim Kurulu Başkanı Sina Afra, Alternatif Yatırımlar ve Portföy Yönetiminden Sorumlu İcra Kurulu Üyesi Utku Özay, Arya Ventures Kurucu Ortağı Sanem Tatlıdil Özal, Arya Ventures Kurucu Ortağı Özlem Tümer Eke'den oluşan jürinin değerlendirmesiyle görü uygulamaları alanındaki fikri ile Picollect takımı birinci, mikrobiyal gübre alanındaki projesi ile Soilbiom takımı ikinci, yeni nesil alev önleyici girişimi ile Fire Stopper takımı üçüncü oldu.
- "ÜNLÜ & Co olarak üç temel fayda alanımız bulunuyor, kadın, girişimcilik ve eğitim"
Açıklamada görüşlerine yer verilen ÜNLÜ & Co Yönetim Kurulu Üyesi Şebnem Kalyoncuoğlu Ünlü, şirketlerinde üst yönetimden sahaya kadar kadın çalışan oranının en az yüzde 50 olduğunu belirtti.
Ünlü, kadınların girişimcilik yolunda faaliyet göstermelerinin, ekonomik büyüme ve toplumsal kalkınma için kritik bir öneme sahip olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Dünyada kadın girişimci oranının yüzde 43 seviyesinde olduğu tahmin edilirken ülkemizde bu oran henüz yüzde 17 seviyelerinde. Yatırıma başvuranların oranı ise ne yazık ki yalnızca yüzde 10. Aynı zamanda yazılım ve bilişim sektöründe çalışan kadınların oranı yüzde 26 iken kız çocukların ise sadece yüzde 18'i STEM eğitimi alabiliyor. Biz de Türkiye'deki bu oranların artırılmasına katkıda bulunmayı hedefliyoruz. ÜNLÜ & Co olarak üç temel fayda alanımız bulunuyor, kadın, girişimcilik ve eğitim. Bu üç alanın kesişiminde hayata geçirdiğimiz Kadın Teknoloji Girişimcileri Akademisi ile kadınların girişimcilik yetenekleri kazanmalarını sağlayarak fikirlerini iş modeline dönüştürmeyi amaçlıyoruz. İnanıyoruz ki kadınların teknoloji dünyasında daha fazla yer alması hem ekonomik büyüme hem de toplumsal cinsiyet eşitliği açısından çok önemli bir yer tutuyor. Şirketimiz bu alandaki potansiyeli ortaya çıkarmak ve kadınların güçlenmesine katkı sağlamak için kararlı bir şekilde çalışmalarını sürdürecek."
- "Kadın girişimci sayısındaki artışı hızlandırma misyonu ile çalışmalarımıza devam ediyoruz"
GİRVAK Yönetim Kurulu Başkanı Sina Afra da GİRVAK olarak ÜNLÜ & Co işbirliğiyle hayata geçirdikleri Kadın Teknoloji Girişimcileri Akademisi'nin ilk mezunlarını vermiş olmaktan dolayı mutluluk duyduklarını belirtti.
Afra, girişimci bakış açısıyla Türkiye'yi ve dünyayı kalkındıracak, toplumsal sorunlara çözüm üretecek genç kadın girişimcilerin, ekosistemin bir parçası olmaları ve girişimlerini büyüterek istihdama katkıda bulunmaları için destek olmaya devam ettiklerinin altını çizerek, "Kadın girişimcileri desteklemek ve teknoloji alanında sayılarının artmasına katkı sağlamak odak alanlarımız içerisinde yer alıyor. Bu doğrultuda tüm proje ve programlarımızda katılımcıları belirlerken kadın ve erkek sayısının eşit olmasına dikkat ediyor, toplumsal cinsiyet eşitsizliğine dayalı sorunlara çözüm üretmek için faaliyetler gösteriyoruz."ifadelerini kullandı.
Afra, "Geçtiğimiz senelerde Türkiye'de kadın girişimci sayısında artış olmasına rağmen oran hala yüzde 20 seviyesine bile ulaşmadı. Dünya Bankası verilerine göre küresel olarak her üç girişimden birinin yönetici ortağı kadın ancak bu oran bizler için yeterli değil. Kadın girişimci sayısındaki artışı hızlandırma misyonu ile çalışmalarımıza devam ediyoruz. ÜNLÜ & Co işbirliğinde hayata geçirdiğimiz projede çıkan fikirlerden gurur duyuyor, tüm katılımcıları ve finalistleri tebrik ediyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
Teknoloji ve yazılım alanlarında geleceğin kadın girişimcilerini yetiştirerek iş dünyasına kazandırmak için faaliyetlerini sürdüren ve bu doğrultuda 2016 yılında GİRVAK ve Endeavor Derneği işbirliğiyle Kadın Girişimciler Akademisi'ni gerçekleştiren ÜNLÜ & Co, bugüne kadar 100 kadın girişimciye destek oldu.
Şirket, bu programdan öğrendikleri ile teknoloji alanındaki genç kadın liderleri desteklemek için GİRVAK ile birlikte ÜNLÜ & Co Kadın Teknoloji Girişimcileri Akademisi'ni Ocak 2023'te hayata geçirdi. Yapay zekadan biyoplastik üretim teknolojisine, sağlık ve temiz enerji teknolojilerinden eğitim ve sürdürülebilirliğe kadar birçok alandaki iş fikirleri ile 32 şehirden, 81 takımda 324 girişimci kadın, akademiye başvuruda bulundu.