Üniversiteye yeni başlayacak öğrenciler tedirgin: Yurt fiyatlarına yüzde yüz zam
Haber: Erva Gün
Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonrasında açıklanan yerleştirme sonuçları ile öğrenciler barınma kriziyle karşılaşmış durumdalar. KYK yurtlarının yetersiz kapasitesi üniversite öğrencilerinin barınma sorununu daha da çözülemez kılıyor. Yüksek enflasyon ve ekonomik kriz nedeniyle neredeyse yüzde yüze varan konut kiraları ve özel yurt fiyatları barınma krizinin çok daha büyük bir şekilde yansımasına neden oldu.
7 milyona yakın öğrenci var
Yükseköğretim Kurulu’nun Nisan ayı verilerine göre, Türkiye’de 2022-2023 eğitim öğretim yılında toplam 6.950.142 öğrencinin 6.204.078'i devlet üniversitelerinde, 735.433'ü vakıf üniversitelerinde, 10.631'i vakıf meslek yüksekokullarında öğrenim görüyor.
İstanbul Valiliği’nin açıklamasına göre, Yükseköğretimde eğitim gören öğrenci sayısı toplam 1 milyon bin 834’tür. 553 bin 203 öğrenci devlet üniversitelerinde, 440 bin 586 öğrenci vakıf üniversitelerinde, 8 bin 45 öğrenci ise vakıf meslek yüksekokullarında eğitim görüyor.
KYK kapasiteleri yetersiz
Geçtiğimiz yıl Ağustos ayında eski Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Türkiye'de yurt kapasitesinin 800 binin üstüne çıktığını açıklamıştı. Türkiye’de yaklaşık 7 milyona yakın öğrenci varken Kredi Yurtlar Kurumu (KYK)’nun barınma konusundaki yetersizliği öğrencileri özel yurtlara ve ev aramaya itiyor.
Özel yurtlara fiyat artış sınırlaması
DHA’nın haberine göre, YKS (Yükseköğretim Kurumları Sınavı) yerleştirme sonuçlarının açıklanmasının ardında farklı şehirlerden İstanbul'a üniversite eğitimi almak için gelen öğrencilerin yurt ve ev arayışı başladı. Özel yurt ücretlerinin ilçeden ilçeye ve sunulan hizmete göre değiştiği görüldü.
Gençlik ve Spor Bakanlığı'na bağlı özel yurtlar için 2022-2023 yılından itibaren geçerli olmak üzere, yurt ücreti artışlarında sınırlama kararı alınmıştı. Buna göre, özel yurt ücretlerine yapılabilecek en yüksek zam oranı TÜFE ve Yİ-ÜFE (Yurtiçi Üretici Fiyat Endeksi) toplamının yarısına eklenecek 5 puandan fazla olamayacak şekilde; bu sene yüzde 78.47 olarak belirlenmişti.
KYK ücretleri belli oldu
Kredi ve Yurtlar Kurumu'na (KYK) bağlı öğrenci yurtlarında da ücretler belli oldu. KYK yurt tipleri, 1.tip, 2. tip, 3.tip, 4.tip, 5.tip, 6.tip olarak sıralanırken, bu sınıflandırma; odanın büyüklüğü, kalan kişi sayısı, içerisinde tuvalet banyo olması gibi özelliklere göre belirleniyor. En ucuz KYK yurdu 1. tip olurken, en yüksek ücrete sahip olan yurt ise 6. tip olarak seçeneklerde yer alıyor. Tip 1 ücreti aylık 345 lira, Tip 2 ücreti aylık 405 lira, Tip 3 ücreti aylık 480 lira, Tip 5 ücreti aylık 510 lira ve Tip 6 ücreti aylık 570 lira oldu. Özel yurt ve KYK yurtları arasındaki yüksek ücret farkları dikkat çekiyor.
“Saray yavrusunda kalmayı beklerdim”
Denizli’de yaşayan Beyza Sepet, bu yılki üniversite tercih sonuçlarına göre İzmir’i kazandı. İzmir’deki yurt imkanlarını araştırdığını söyleyen Sepet, “İzmir’de çok fazla kız yurtlarının olduğunu gördüm. Kız yurtlarının fazla olmasından kaynaklı kızların boşta kalmayacağını ancak erkek yurtlarının çok fazla olmamasından kaynaklı erkeklerin barınma ile ilgili sorunlar yaşayabileceğini söyleniyor. Yurt imkanı olarak erkekler için çok fazla bir seçenek yok” dedi.
KYK yurtlarının çıkma ihtimalinin çok düşük olduğunu aktaran Sepet, çok enteresan insanlara devlet yurdu çıktığını da belirtti. Özel yurtların fiyatlarının çok arttığını da söyleyen Sepet, “Üç kişilik odalar geçtiğimiz yıl 86 bin Türk lirasıymış. Şu an ki fiyatla ne durumdadır bilmiyorum. Odaların içlerine baktığımda da korkunç olduklarını gördüm. Bu kadar parayı veriyorsam saray yavrusunda kalmayı beklerdim” açıklamalarında bulundu.
“En büyük problem barınma sorunu”
Üniversite tercihleri sonucu Ankara’da Havacılık ve Uzay Mühendisliği’ni kazanan Ahmet Şükrü ise kendisi ve ailesi için en büyük problemin barınma sorunu olduğunu söyledi. Şükrü, devlet yurdunun çıkmaması ihtimaline karşı özel yurtlara ve evlere baktığını söyleyerek, “Okul çevresinde baktığım evlerin büyük bir çoğunluğu yaşanılacak gibi değil. Bizim bütçemiz ise çok daha iyi şartlarda ve yerlerde kalmaya ne yazık ki müsait değil” dedi.
Fiyatlar ödeme planına göre değişebiliyor
Tüm Yurt İşverenleri Sendikası (TÜYİSEN) Genel Başkanı Ahmet BAYDAR, artan yurt fiyatları ve barınma sorunu hakkında 24 Saat’e konuştu. Baydar, özel yurtlarda devletin belirlediği bir artış sınırı olduğunu söyleyerek bu artışa uymak zorunda kaldıklarını dile getirdi. Her şehirde yurt fiyatlarının değişkenlik gösterebileceğini de aktaran Baydar, “İstanbul için yurt fiyatlarında rakamlar 6.000 ila 16.000 arasında aylık olarak değişiyor. Ankara’da ise şu an daha düşük olup 4.000 ila 14.000 arasında değişiyor” dedi.
Bu belirlenen fiyatların ödeme planına göre de değişebileceğini söyleyen Baydar, “12 aylık taksitli fiyatlar, peşin fiyatlar , tek kişilik odaların fiyatları, iki veya daha fazla kişi sayılı odaların fiyatları farklılık gösterebiliyor” açıklamasında bulundu.
TÜYİSEN olarak özel yurtlardaki boş kapasiteleri doldurmak istediklerini dile getiren Baydar, “Özel yurtların kapasiteleri şu anda çok boş durumda. Devletin dışarıda kalan öğrencileri özel yurtlarda kalmasını teşvik edebilir. Yedekte kalan öğrenci, özel yurda yerleşebilir ve devlet bunun bir miktarını ödeyebilir” ifadelerini kullandı.
Bunlar da ilginizi çekebilir