23 Ağustos'a kadar devam edecek olan kayıtlarda, özellikle büyükşehirlerde okumaya hak kazanan öğrenciler barınma sorunu ile karşı karşıya. KYK yurtları ve özel yurtların yetersiz kapasitesi ile artan kira ücretleri nedeniyle birçok öğrenci, hayallerindeki şehirler yerine yaşadıkları yerlerdeki üniversiteleri tercih etmek zorunda kaldı.

BirGün'ün haberine göre Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonrası, üniversite kayıt hakkı kazanan 987 bin öğrencinin önemli bir kısmı, barınma sorunları nedeniyle kayıt yaptıramayacak.

KYK yurtlarının sayısı yetersiz 

Özellikle büyükşehirlerdeki özel yurtların aylık ücretleri 8 bin 500 TL'den başlayarak 42 bin 000 TL'ye kadar çıkıyor. Bu durum, öğrencileri ekonomik olarak zorlarken, birçok öğrenci özel yurtlardaki yüksek fiyatlar nedeniyle KYK yurtlarına yönelmek zorunda kalıyor. Ancak KYK yurtlarının da kapasitesi sınırlı. Geçen yıl itibarıyla toplam yurt kapasitesi 950 bin iken, yatak sayısı sadece 33 bin 806 artırılabildi.

Dayanışma ağları ile öğrenciler çözüm arıyor

KPSS Ön Lisans sonuçları açıklandı! KPSS Ön Lisans sonuçları açıklandı!

Bu zorluklarla başa çıkmak için öğrenciler çeşitli dayanışma grupları kuruyor. Bu gruplar aracılığıyla ev arkadaşı bulma, ucuz mobilya temin etme veya geçici konaklama yerleri bulma gibi konularda birbirlerine destek oluyorlar. İktidarın ve üniversitelerin yetersiz desteği nedeniyle, öğrenciler kendi aralarında kurdukları bu dayanışma ağlarıyla hayatta kalma mücadelesi veriyor.

Editör: Ziya Burak Erol